Zondag 3 januari: Drie Koningen Optocht in Den Bosch

Woensdag 6 januari is het Driekoningen, een katholieke feestdag waarop wordt herdacht dat de drie wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden naar de stal in Bethlehem (2017: klik hier). Sinds 1937 kent Den Bosch de jaarlijkse intocht op de eerste zondag na Nieuwjaar, dit jaar op 3 januari. Vanaf 15.00 uur komen de eerste deelnemers van de intocht naar de Bossche Markt, die zich vult schapen en herders, paarden met ruiters en mensen in traditionele klederdracht. Vlak voor zonsondergang, rond 16.45 uur, komen de Drie Koningen en de Moor naar buiten en bestijgen hun kamelen en rijden naar het stadhuis.

Daar halen ze de burgemeester op. Hij leidt de stoet met kinderen met lampionnen, de Drie Koningen, hun gevolg van ruiters, hofdames en pages, kamelen en schapen, figuranten en muzikanten door de binnenstad naar de Sint-Jan kathedraal: daar vindt de Driekoningenviering plaats. Het verhaal van de Drie Koningen wordt verteld, het Bossch Driekoningenlied wordt gezongen en het drietal gaat met de kinderen naar de kerststal om goud, wierook en mirre aan het Kerstkind aan te bieden. Buiten, op het Winterparadijs op de Parade, is er voor de kinderen gratis warme chocolademelk.

In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitbundig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een groot volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. Die ster was toen niet te zien aan de sterrenhemel, maar een sterrenopeenhoping uit die tijd werd beschouwd als een profetische verwijzing naar de plek waar Jezus was geboren.

Lees ook:Zondag 8 januari: viering Drie Koningen in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht Den Bosch 2015
Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen-intocht in Den Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>