Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Zaterdag 15 november is de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda, maar voor menigeen is de échte intocht de dag erop in Amsterdam, de stad waarvan de Sint beschermheilige is (2015: klik hier). De Raad van State vond dat de burgemeester niets verkeerds had gedaan door de vergunning voor de intocht te verlenen. Niet hij, maar de rechter moet toetsen of Zwarte Piet racistisch is of niet, een discussie die overigens elders in het land lang niet zo verhit wordt gevoerd als in de hoofdstad.

Zondag 16 november komt de Goedheiligman met zo’n 400 Pieten aan in Amsterdam en worden zij verwelkomd door zo’n 400.000 toeschouwers. Rond tien uur zijn ze op de Pakjesboot voor het eerst te zien zijn bij de Omval, de wolkenkrabbers bij het Amstelstation. De boot vaart over de Amstel de stad binnen en passeert rond 10.45 uur de Amstelsluizen bij Carré. Om 11.30 komt de boot aan bij het Scheepvaartmuseum. Daar gaat de Sint aan wal.  Om 12.30 uur begint hij met zijn gevolg aan de 76e Sinterklaasoptocht door de binnenstad, over de Prins Hendrikkade, langs de Sint Nicolaaskerk naar de Dam.

Daar komt hij om 13.10 uur aan, blijft even en trekt dan verder via de  Munt en het Weteringcircuit. Om 15.15 uur komt de stoet aan op het Leidseplein en om 15.30 uur houdt Sint een toespraak vanaf het bordes van  de Stadsschouwburg. Tot slot (altijd leuk): al decennialang klimmen levensgrote Pietenpoppen langs touwen in de Amsterdamse Bijenkorf (‘De hofleverancier van Sint Nicolaas’) omhoog en omlaag in de vier verdiepingen hoge hal en maakt de Goedheiligman – net als in de andere filialen in het land – regelmatig zijn opwachting op een speciaal voor hem opgetuigde troon.

Zie ook: Zwarte Piet bestaat pas sinds 1850

Lees ook:Zondag 15 november: 77e intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Zondag 17 november intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Zaterdag 19 november: intocht Sint in Amsterdam
Lees ook:Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum
Lees ook:Zondag 13 november: Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>