Limburg kent ‘auw wieveravonden’ als opmaat voor Vastelaovend

Zaterdag 1 maart barst carnaval los, in Limburg beter bekend als Vastelaovend. De dagen ervoor zijn er alvast tal van feesten en activiteiten, zoals de wievenavond op donderdag, een avond geserveerd voor vrouwen. De Weiberfastnacht stamt uit het Duitse Rijnland. In 1823 gingen in Keulen voor het eerst vrouwen die avond de straat op om elkaars hoedjes te jatten en van mannen hun stropdas (dat gold als symbool van mannelijke macht) af te knippen. Er zijn meer namen, zoals Fettdonnerstag in Aken en Altweiberfashing. 

Donderdag 27 februari vindt het eeuwenoude ‘auw wieverbal’ plaats in Sittard. Op de Markt staat alles klaar van de Nach van ‘t Auwt wief. Verklede dames kunnen kunnen kunnen en kunsten vertonen aan de Neit Prinse. Rond middernacht wordt de winnaar van de beste act bekend gemaakt. Vanaf 21.11 uur verzogt de Marottekapel voor de zesde keer het Auw Wieverkonsèr in café ‘t Duvelke, met voornamelijk Sittardse vasteoavendschlagers. Valkenburg kent al sinds 50 jaar haar eigen ‘auw wieverbal’ (2015: klik hier).  Vaals kent vanaf 11.11 uur de ‘auw wieverdag’ en Limbricht heeft ook een eigen ‘auw wieverbal’.

Lees ook:Auw Wieverbal Valkenburg
Lees ook:Profronde Almelo 2011
Lees ook:Carnaval in Keulen
Lees ook:Zesdaagse van Rotterdam 2011
Lees ook:Sinterklaasfeest op de Waddeneilanden – net even anders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>