Maandag 14 november: Ganzenmarkt Coevorden

Iedere tweede maandag van november vindt in het Drentse Coevorden de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats, dit keer op maandag 14 november. Sinds eind 18e eeuw worden ganzen door boeren vetgemest en op de tweede maandag in november door ganzenhoedsters naar ‘Ganzenstad‘ Coevorden gedreven.

Op de markt werden de dieren verhandeld en door kooplieden die ze hadden gekocht via Rotterdam verscheept naar Engeland, waar ze steevast op het kerstmenu stonden. In de loop der jaren gingen kooplieden zelf naar de boeren; de ganzenmarkt verdween in 1920. Het enige dat resteerde was een jaarmarkt als slot van drie ‘Biestemoandagen’, dagen waarop vee werd verhandeld.  De derde ‘Biestemoandag’ kwamen vooral boerenvrouwen hun inkopen doen; de dag werd dan ook wel ‘Olde Wievenmarkt’ genoemd. In 1962 kwam de ganzenmarkt terug en drijven ganzenhoedsters de ganzen door de winkelstraten naar de markt. Uit meisjes uit het vestingstadje wordt ‘s morgens een Miss-Ganzenhoedster gekozen, die de dieren vanaf 10.15 uur drijft. ‘s Middags drijft een Mini-Miss (een meisje vanaf zes jaar) de tweede reeks ganzen naar de markt. Dit jaar wordt voor het eerst ook een Mini-Mister gekozen.

Lees ook:Paardenmarkt Hedel
Lees ook:Paardenmarkt Hedel 2013
Lees ook:Historische Kaasmarkt sluit Woerdense Kaaszomerweken af
Lees ook:Kaasmarkt Edam opent woensdag 1 juli
Lees ook:Tweehonderd jaar Adrillen jaarmarkt in Winschoten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>