Sint Maartensfeesten Utrecht: zaterdag 5 t/m zondag 13 november

Vrijdag 11 november is het Sint Maarten, wanneer kinderen met verkleed met lampionnen de deuren langsgaan en zingen in ruil voor snoep. Voor de stad Utrecht betekent de heilige veel meer, want hij is de schutspatroon van de Domstad. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar. Het rood-wit in het stadswapen symboliseert deze daad. In Europa is Utrecht een van de bekendere Sint Maarten-steden.

Omdat het 1700 jaar geleden is dat Sint Maarten werd geboren (in 316), viert Utrecht het dit jaar groter dan anders: niet drie dagen, maar een volle week, van zaterdag 5 tot en met zondag 13 november.  De feesten begonnen zaterdag met voor de zesde keer een parade door de stad met zelfgemaakte lichtsculpturen en lampionnen. Het was tegelijkertijd het begin van de jaarlijkse knusse winterweken ‘Winter Utrecht‘. In het Catharijneconvent verzorgen wetenschappers van de Universiteit Utrecht iedere dag een lunchlezing, in de Catharinakerk worden liederen uit de 8e eeuw gezongen en vrijdag 11 tot en met zondag 13 november in de Domkerk wordt een opera gezongen. Op de Stadhuisbrug staat de Sint-Maartensmarkt en uiteraard lopen kinderen op vrijdagavond 11 november, het ‘echte’ Sint Maarten, zingend van deur tot deur en bedelend om snoep.

Lees ook:Sint Maartensfeesten 2017 in Utrecht
Lees ook:Sint Maarten Parade: hoogtepunt Sint Maarten Feesten in Utrecht
Lees ook:Sint Maartenfeesten in Utrecht
Lees ook:Sint Maarten stadsevenement in Utrecht
Lees ook:Sint Maarten: met lampionnen van deur tot deur zingen voor snoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>