Net als vorig jaar is Amsterdam in april gehuld in een uitzinnige kleurenpracht: tijdens Tulp Festival 2016, met op zestig locaties een half miljoen tulpen, meer dan 400 verschillende soorten (2017: klik hier). Er zijn zes wandel- en fietsroutes. Een informatiegidsje met routekaarten geeft alle details over deelnemers, locaties, tulpensoorten en benamingen. Nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes zijn te vinden op de website. In de herfst gingen zo’n 430.000 tulpenbollen de grond in. Daarnaast prijken circa 70.000 tulpen in potten, die rond 1 april gegarandeerd bloeien: de kweker kan het groeiproces immers beïnvloeden. De weergoden bepalen wanneer de tulpen in de volle grond bloeien, maar het lenteweer in het vooruitzicht belooft veel goeds (bron: persbericht).
Zie ook: Keukenhof 2016
Amsterdam en de tulp zijn één. Begin 17e eeuw werd de bol meegebracht uit de paleistuinen van Constantinopel. Er ontstond een ware tulpenrage in Amsterdam: bollen werden verkocht voordat ze de grond uit waren, zodat de nieuwe eigenaar slechts kon gissen naar zijn aankoop. Er werd dik verdiend, tot het uit de hand liep: in 1637 werden drie bollen verkocht ter waarde van een Amsterdams grachtenpand. De markt stortte in en velen gingen bankroet, maar de tulp overleefde en bleef verbonden met Amsterdam. Toch was de tulp de laatste decennia steeds meer uit het straatbeeld verdwenen: reden voor een nieuw initiatief. Stichting Tulp Festival wil de tulp weer zichtbaar te maken in de hoofdstad, en uiteindelijk voor iedere Amsterdammer een tulp planten. Initiatiefnemer is Saskia Albrecht, tuinontwerper en al meer dan tien jaar met Museum Van Loon organisator van de Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Twee jaar geleden bezocht ze het tulpenfestival in Istanbul, waarvoor ieder jaar 14 miljoen bollen worden geplant.
Vrolijk stemmende tulpen staan in april in potten langs straten en op pleinen. Het Amsterdam Tulip Museum verzorgt op de Westermarkt een expositie van witte tulpensoorten rond de ‘Anne Frank’. De vijver op het Museumplein is met tulpen getooid, langs de kades bij NEMO en EYE staan potten met tulpen en op het Marineterrein moet een Europa-tulpenmengsel zorgen voor een ware kleurenexplosie. Dat geldt ook voor openbaar groen als Vondelpark, Oosterpark en Frankendael, en in museumtuinen: Rijksmuseum, Van Loon, Tassenmuseum Hendrikje (‘damestulpen’), Willet-Holthuysen met haar 18e-eeuwse grachtentuin, Cromhouthuis (witte tulpen), Hermitage (Russische tulpen), Van Gogh (de ‘Van Gogh-tulp’), Hortus en RAI (parkietentulp).
Ook hotels stellen hun tuin open en presenteren kleurenpracht: 80 tulpensoorten in het Conservatoriumhotel, 6.000 Amerikaanse tulpen in de grootste binnentuin van de grachtengordel (het Waldorf Astoria), een nieuwe tulp bij The Grand, ‘droomtulpen’ in het Andaz, koninklijke tulpen in De l’Europe, Italiaanse tulpen in de tuin van het Hilton aan de Apollolaan en tulpen op het dak van DoubleTree by Hilton. De ruim 400 tulpenvarianten variëren van bekende soorten als ‘Prinses Irene’, ‘Estella Rijnveld’, ‘Ice Cream’, ‘Hemisphere’, ‘Persian Pearl’, ‘Van Gogh’, ‘Jazz’, tot exotische soorten als ’Virichic’, ‘Abu Hassan’. Het aantal kleuren is onnoemelijk, de kleurschakeringen variëren van zwartpaars tot wit, te bewonderen zolang de bloemen bloeien.
Lees ook:Tulp Festival Amsterdam
Lees ook:Tulp Festival Amsterdam 2017
Lees ook:Nationale Tulpendag: gratis tulpen plukken op de Dam
Lees ook:Zaterdag 20 januari: Nationale Tulpendag
Lees ook:Zaterdag 16 januari Nationale Tulpendag: pluktuin op de Dam