Zondag 15 november: 77e intocht Sinterklaas in Amsterdam

Zaterdag 14 november is de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel, maar voor menigeen is de échte intocht de dag erop in Amsterdam, waarvan de Sint beschermheilige is (2016: klik hier). Daar komt Sint op zondag 15 november met honderden Pieten aan en wordt hij verwelkomd door zo’n 400.000 toeschouwers. Rond tien uur is de Pakjesboot voor het eerst te zien op de Amstel bij de Omval, de wolkenkrabbers bij het Amstelstation. De boot vaart over de rivier de stad binnen en passeert rond 11.20 uur de Amstelsluizen bij Carré.

Zie ook: Zwarte Piet bestaat pas sinds 1850

Om 11.45 uur komt de boot aan bij het Scheepvaartmuseum.  Daar gaat Sinterklaas aan wal.  Om 12.30 uur begint hij met zijn gevolg aan de 77e Sinterklaasoptocht door de binnenstad, over de Prins Hendrikkade, langs de Sint Nicolaaskerk naar de Dam. Daar komt hij om 13.05 uur aan, blijft even en trekt dan verder via de Munt en het Weteringcircuit. Om 15.15 uur komt de stoet aan op het Leidseplein en om 15.30 uur houdt Sinterklaas een toespraak vanaf het bordes van de Stadsschouwburg. Tot slot (altijd leuk): al decennialang klimmen levensgrote Pietenpoppen langs touwen in de Amsterdamse Bijenkorf (‘De hofleverancier van Sint Nicolaas’) omhoog en omlaag in de vier verdiepingen hoge hal. Als antwoord op alle commotie rondom Zwarte Piet is de Bijenkorf overgestapt op gouden Pieten.

Lees ook:Zondag 17 november intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Zaterdag 19 november: intocht Sint in Amsterdam
Lees ook:Zondag 13 november: Intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>