Driekoningen Intocht Den Bosch 2015

Zondag 4 januari is het Driekoningen, een katholieke feestdag waarop gelovigen herdenken dat de drie wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden naar de stal in Bethlehem. Sinds 1937 kent Den Bosch de jaarlijkse intocht op de eerste zondag na 1 januari (2016: klik hier). Om 16.00 uur arriveert de herder met zijn schapen op de Markt. Om 16.30 uur krijgen de kinderen bij de grote kerstboom op de Markt lampionnen die ze de afgelopen dagen zelf in elkaar hebben geknutseld.

Om 17.00 uur bestijgen de koningen de kamelen en haalt de stoet bij het stadhuis de burgemeester op. Hij leidt de stoet met kinderen, de Drie Koningen, hun gevolg van ruiters, hofdames en pages, kamelen en schapen, Verkenners, de Koninklijke Harmonie en leden van het Schuttersgilde ‘De Oude Schuts’ via de Hinthamerpromenade naar de Sint-Jan kathedraal: daar vindt de Driekoningenviering plaats. Het verhaal van de Drie Koningen wordt verteld, het Bossch Driekoningenlied wordt gezongen en het drietal gaat met de kinderen naar de kerststal om goud, wierook en mirre aan het Kerstkind aan te bieden. Daarna gaan ze naar de Parade. Op het podium van het Winterparadijs wordt een speciaal gecomponeerd nieuw Driekoningenlied gezongen. Voor de kinderen is er gratis warme chocolademelk. Diewertje Blok is net als vorig jaar de ceremoniemeester.

In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitbundig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een groot volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. De ster was niet te zien aan de uiterlijk waarneembare sterrenhemel, maar een sterrenopeenhoping uit die tijd werd beschouwd als een profetische verwijzing naar een belangrijke geestelijke gebeurtenis, waar iedereen al eeuwen op wachtte.

Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch
Lees ook:Zondag 3 januari: Drie Koningen Optocht in Den Bosch
Lees ook:Zondag 8 januari: viering Drie Koningen in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Driekoningen: christelijk feest én volksfeest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>