Europees vendeltreffen tijdens Pinksteren in Eindhoven

Tijdens het Pinksterweekend vindt in Eindhoven het Europees Vendeltreffen plaats, van zaterdag 18 en zondag 19 mei 2013. Sinds 1981 organiseren vendeliersgroepen uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Oostenrijk iedere twee of drie jaar een internationaal vendeltreffen. Dit jaar bestaat het Sint-Martinusgilde Tongelre 565 jaar en neemt daarom de editie 2013 voor haar rekening. Zaterdag begint om 9.45 uur een optocht vanaf het Beursgebouw naar het Stadhuis, waar de burgemeester om 10.00 uur de vendelgroet brengt en een toespraak houdt. Daarna zijn de vendelgroepen op verschillende plekken in de Eindhovense binnenstad te vinden. Om 17.00 uur komen ze samen op de Markt te staan.

De dag wordt afgesloten met een feestavond,waar iedereen welkom is. Zondag gaan de groepen naar de kerk, ‘s middags houden ze schietwedstrijden in de Bogten op het terrein van het Sint Martinus gilde, Tongelre (Oost-Eindhoven) en ‘s avonds een bonte avond. Vendelzwaaien (vendelen) is een sport waarbij een vaandrig behendig en sierlijk met een vlag zwaait. Het zou al van vóór Christus afstammen, maar anderen houden het op de 15e eeuw, al is niet bekend waarvandaan. Bekend is dat de vaandel in Europa terechtkwam door de kruistochten. Het vendelen wordt beoefend in grote delen van Europa; in ons land door schuttersgilden in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.

Lees ook:Kudelstaart Knalt 2012
Lees ook:Eerste editie CSI Salland
Lees ook:Dutch Open Darts in Assen
Lees ook:Mondial 2015 in Autotron – wereldshow voor zang- en siervogels
Lees ook:GLOW 2011 Eindhoven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Europees vendeltreffen tijdens Pinksteren in Eindhoven

  1. Scheiden

    Dit lijkt me leuk om een keertje mee te maken! Ik hoop alleen dat het weer meezit dit weekend. Vooral het afsluitende deel lijtk me mooi, dat alle verenigingen bij elkaar staan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>