Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Zaterdag 17 november 2012 komt Sinterklaas officieel aan in Roermond, maar voor menigeen is de échte intocht de dag erop in Amsterdam (2013: klik hier). Als beschermheilige van de hoofdstad is dit voor Amsterdammers dé intocht van de Goedheiligman. Zondag 18 november 2012 komt hij met vaart hij met honderden Pieten op de Pakjesboot over de Amstel de stad binnen. Rond tien uur zal hij voor het eerst te zien zijn bij de Omval, de wolkenkrabbers bij het Amstelstation. Een half uur later bereikt hij de Sarphatistraat, 10.45 uur de sluizen bij Carré en 11.00 uur het Entrepotdok. Om 11.30 komt de boot aan bij het Scheepvaartmuseum.

 

 

Daar gaat hij aan wal en wordt verwelkomd door de burgemeester. Om 12.30 uur begint hij met zijn gevolg aan de 74e Sinterklaasoptocht door de binnenstad, over de Prins Hendrikkade, langs de Sint Nicolaaskerk naar de Dam. Daar komt hij om 13.30 uur aan en vertrekt om 13.55 uur richting Leidseplein, via het Rembrandtplein (14.05 uur), Frederikplein (14.50 uuur), het Max Eeuweplein (15.10 uur). Om 16.00 uur komt de stoet aan op het Leidseplein en om 16.15 uur houdt Sint een toespraak vanaf het bordes van  de Stadsschouwburg. Op de Dam is van 11.30 tot 15.00 uur een swingend programma. De burgemeester heeft een speciaal Sinterklaaslied ingezongen: ‘Burgervader tot 4 december en dat is fijn!’ van Harry Slinger.  Tot slot (altijd leuk): al decennialang klimmen levensgrote Pietenpoppen langs touwen in de Amsterdamse Bijenkorf omhoog en omlaag in de vier verdiepingen hoge hal en maakt de Goedheiligman regelmatig zijn opwachting op een speciaal voor hem opgetuigde troon (vanaf 25 november overigens in meerdere en op 1 en 2 december in alle filialen in het land).

Lees ook:Zondag 17 november intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam 2011
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>