Tilburgse Kermis 2012

Vrijdag 20 juli 2012 opent de Tilburgse kermis, de grootste jaarlijkse kermis van de Benelux, tot en met zondag 29 juli (2013: klik hier). Goed nieuws: het zomerweer knapt op. Tijdens de kermis staat het Pieter Vreedeplein ieder jaar in het teken van drie grote evenementen. Op de in het verleden altijd wat stille maandag (23 juli) komen tegenwoordig de meeste bezoekers: naar Roze Maandag. Van 13.00 tot 01.00 kleurt de hele binnenstad van Tilburg roze, met naast kermispret tal van optredens, roze acts en muzikaal vertier.

Roze Maandag is uitgegroeid tot één van de grootste evenementen voor homo’s in Nederland. Donderdag 26 juli begint om 17.00 uur de Caribbean Night en de voorlaatste avond, zaterdag 28 juli is het van 17.00 tot 02.00 uur de Hollandse Avond. De dag erop is de slotdag, vertrekt ‘s avonds de begrafenisstoet met muzikale ondersteuning vanaf de Heuvelkerk en is er tussen 22.00 en 23.00 uur een groots vuurwerk boven de Piushaven. De Tilburgse kermis bestaat al sinds 1570. Vorig jaar pleitte de gemeenteraad ervoor de Tilburgse kermis op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed te zetten: ‘de eeuwenoude kermistraditie van Tilburg mag nooit verloren gaan; kermis is een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur en nergens anders heeft de kermis een zo centrale plaats als in Tilburg.’ De Unesco-lijst van immaterieel erfgoed bestaat sinds 2003 en beschermt bijvoorbeeld dialecten, tradities en ambachten. Zo staan het carnaval in het Vlaamse Aalst en de Franse gastronomische maaltijd op de lijst. Verschillende organisaties zouden ook het bloemencorso van Zundert en de Nederlandse koeien op de lijst willen zien.

Lees ook:Tilburgse kermis 2011
Lees ook:Tilburgse kermis 2015
Lees ook:De Tilburgse Kermis 2013
Lees ook:Vrijdag 22 juli begint de Tilburgse kermis – de grootste van de belelux
Lees ook:De Tilburgse Kermis 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>