Goede vrijdagmarkt en paaskermis Deventer


Op vrijdag 6 april 2012 vindt in Deventer de Goede Vrijdagmarkt plaats: één van de oudste en grootste jaarmarkten van het oosten van Nederland (2013: klik hier). De jaarmarkt vlak voor pasen telt ruim 350 kramen en vult van 8.00 tot 16.00 uur een groot deel van de binnenstad, de IJssel, de Brink, de Keizerstraat tot aan het NS station. De jaarmarkt is populair en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Deventer.

Tot en met 2e paasdag staat de jaarlijkse Paaskermis – ook wel Deventer Platvoetkermis genoemd – op het Evenemententerrein aan de Roland Holstlaan. Donderdag 5 en vrijdag 6 april vindt ’s avonds in de Bergkerk een uitvoering van de Matthäus Passion plaats. Vanaf de 10e eeuw worden er op centrale handelsplekken jaarmarkten gehouden, waarop naast kooplieden acrobaten, dierentemmers, goochelaars, muzikanten en toneelspelers afkwamen. Veel jaarmarkten vonden plaats rondom kerken of, zoals in Deventer, rond de Waag. Deventer kende vroeger zes jaarmarkten, die meerdere dagen duurden. Kooplieden uit heel Europa kwamen naar de Hanzestad aan de IJssel en dat leidde tot een flinke toename van de welvaart. Alleen de Goede Vrijdagmarkt is daarvan overgebleven, maar bleef altijd een groot publieksevenement voor bewoners van Deventer, de regio en ver daarbuiten.

Lees ook:Goede Vrijdagmarkt Deventer 2011
Lees ook:Goede Vrijdagmarkt Deventer
Lees ook:Goede Vrijdagmarkt en Paaskermis in Deventer
Lees ook:Deventer Goede Vrijdagmarkt en Paaskermis
Lees ook:Goede Vrijdagmarkt en Paaskermis in Deventer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>