Koninginnedag Amsterdam vol en gevaarlijk

Amsterdam is vol en gevaarlijk tijdens Koninginnedag. Dat zegt burgemeester Van der Laan. Veel hoofdstedelingen vindt dat al jaren. Honderdduizenden komen met de trein, vaak al dronken vóór het uitstappen, en zorgen nogal eens voor een agressief sfeertje in de stad. Dit jaar waren er 287 arrestanten en 522 ambulanceritjes, vrijwel allemaal door teveel drank. Burgemeester Van der Laan wil ingrijpen: hij vreest dat er doden kunnen vallen.

 

‘We gaan niet wachten tot er iets gebeurt à la Duisburg’, zei hij op Radio 1. Daar vielen vorig jaar 21 doden bij de Love Parade, toen paniek uitbrak in de toegangstunnel. Grote feesten, zoals het Radio 538 feest op het Museumplein en de megaparty op het Rembrandtplein, zouden moeten verhuizen naar de rand van de stad. Organisatoren vrezen dat het publiek dan massaal wegblijft, maar misschien zijn de alternatieven zo gek nog niet. Zo ligt er voor de RAI een immense lege vlakte, nu de bouw van de Noord/Zuidlijn er klaar is, en in de buurt van treinstation Amsterdam-RAI. Ook de omgeving van de Zuidas en de ArenA worden genoemd; ook daar liggen grote open vlaktes in de buurt van treinstations. ‘Evenementen met een landelijke uitstraling krijgen echt hun plek wel’, verzekert Van der Laan, ‘maar de binnenstad is gewoon te vol en te gevaarlijk.’ Verder denkt hij aan maatregelen tijdens Koninginnedag als: zelf betalen van ambulanceritjes en de verkoop van  maximaal één biertje per klant in winkels.

Lees ook:Amsterdam ‘aan taks op Koninginnedag’
Lees ook:Amsterdam verbiedt megafeesten Koninginnedag
Lees ook:Koningin viert Koninginnedag in Amstelveen en De Rijp
Lees ook:Dit jaar geen Radio 538 Koninginnedagfeest
Lees ook:NS bezorgd over Koninginnedag Amsterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koninginnedag Amsterdam vol en gevaarlijk

  1. kaaskop

    hopelijk verloopt alles goed!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>