Chinees Nieuwjaarspektakel in Den Haag

Donderdag 7 februari 2008 begon voor de Chinezen een nieuw jaar (2013; klik hier). Groningen en Assen staan met de tentoonstelling ‘Go China’ al een paar weken in het teken van China, maar zaterdag 9 februari vindt in Den Haag de belangrijkste gebeurtenis van het jaar voor de Chinese gemeenschap plaats. Dan vieren de Chinezen hun nieuwe jaar, trekt een bonte stoet van dansende draken en leeuwen door de Haagse binnenstad en wordt vuurwerk afgestoken. De optocht voert langs Chinese bedrijven om voorspoed te brengen.

 


Het Chinees nieuwjaar begint altijd eind januari of begin februari. De Chinese kalender gebruikt een dierenriem: ieder jaar staat in het teken van een specifiek dier, met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar zijn geboren. In de dierenriem staan: muis, stier, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, hond, zwijn. Deze dieren komen om de twaalf jaar terug. Elke maand heeft dertig dagen en om de vier jaar is het schrikkeljaar: dat jaar telt een maand van dertig dagen extra. Volgens de Chinese dierenriem is nu het jaar 4705, het jaar van de muis, begonnen. 
Kwade geesten worden verdreven en al het goede komt weer terug. Om het nieuwe jaar te verwelkomen wordt vuurwerk afgestoken: ritsen klappers en siervuurwerk. De Chinese leeuwen –en drakendansen spelen en rol: de draak staat symbool voor macht en hoge afkomst, de leeuw voor geluk en voorspoed. Tijdens de opening ‘ontwaakt’ de leeuw. Hij heeft honger en gaat op zoek naar voedsel. Mensen hangen een krop sla voor de deur om de leeuw tevreden te stellen. Dat brengt ze geluk en voorspoed in het komende jaar. In Azië wordt 10 tot 12 dagen Chinees nieuwjaar gevierd. Ouderen geven rode zakjes met geld aan jongeren en getrouwde paren doen dat aan niet getrouwde paren.

 

Om 12.30 uur worden de draken en leeuwen ritueel gewekt. Om 13.00 knalt en spuit het vuurwerk in de rondte. Dan begint de optocht: vanaf de Gedempte Burgwal door de binnenstad naar het eindpunt: het Spuiplein. Daar zijn vanaf 16.00 uur demonstraties te zien van Tai Chi, Kung Fu, de Drakendans en een Leeuwendans-act op palen. Om 18.00 uur sluit het feest op de Groenmarkt af met opnieuw vuurwerk. Na het feest eten alle Chinezen met elkaar in hun restaurants van Chinatown. Het doel van dit evenement is – volgen de website – om de eigen Chinese cultuur te behouden en te zorgen voor integratie in de samenleving.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar begint in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Zaterdag 13 februari: Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Chinees Nieuwjaarspektakel in Den Haag

  1. Nicolas

    Mooi chinees vuurwerk filmpjes zijn te zien op Chinees Vuurwerk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>