Carnavalsoptochten: heeft carnaval nog toekomst?

Carnavalsoptochten gaan steeds minder over actuele lokale toestanden. De onderwerpen worden steeds algemener. Vooral jongeren zien meer in tijdloze humor. Heeft carnaval nog toekomst? Beneden de rivieren en in Twente/Achterhoek gaan dit weekend honderdduizenden mensen de straat op om carnaval te vieren (2012: klik hier). Het volksfeest dreigt ten onder te gaan aan comazuipen door jongeren, verhoging van de bierprijzen en agressief gedrag. Een veelgehoorde reactie is: ‘Veel mensen weten niet meer waar het bij carnaval om gaat: voor hen is het verworden tot een groot zuipfeest.’

Carnaval is van oudsher een eetfestijn, voordat de periode van vasten tot aan Pasen begint. In het Zuiden denkt 62 % van de bevolking niet dat carnaval zijn beste tijd heeft gehad: opmerkelijk genoeg vindt ruim eenderde van de zuiderlingen dus van wel. In het Noorden denkt 55 % van de mensen dat carnaval op zijn retour is, maar die ‘begrepen er als Calvinisten toch al nooit iets van’, vinden de mensen beneden de rivieren. Toch vinden nog meer dan genoeg mensen dat carnaval van alle tijden is: ‘Brabant en Limburg zonder carnaval bestaat niet. Dat is hetzelfde als kerstmis zonder kerstboom en nieuwjaar zonder vuurwerk.’

Op zijn retour of niet: zaterdag barst het carnaval los. Dan wordt in menig stad ‘de macht’ door de burgemeester overgedragen aan de lokale Prins Carnaval, die tot Aswoensdag de scepter zwaait. Het verschilt van stad tot stad, wanneer de jaarlijkse optocht plaatsvindt. Een greep uit een aantal grote steden (voor zover die uit het woud aan reclame-uitingen te destilleren vielen: bij sommige steden bleek dat ondoenlijk): zaterdag in Enschede (Krekkelstad), Eindhoven (Lampegat), Roosendaal (Tullepetaonestad). Zondag in Sittard en Weert. Maandag in Brunssum, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Tegelen, Vaals, Valkenburg, Venlo, Venray. In Heerlen vindt ter afsluiting op dinsdagavond de lichtstoet plaats. Op websites verdere informatie over optochten in Brabant en Limburg (op de site van Limburg staan een aantal YouTube filmpjes met impressies van optochten in onder andere Maastricht 2007 en Sittard 2006).

Lees ook:Aftrap Limburgs carnaval in goede en gezellige sfeer
Lees ook:Zestig jaar Vastelaovendconcerten Limburgs Symfonie Orkest
Lees ook:Controleurs speuren verkleed naar rokers bij carnaval
Lees ook:Geen carnaval is compleet zonder schlagers – de Carnavalshits 2015
Lees ook:Carnavalsoptochten 2009 in Nederland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Carnavalsoptochten: heeft carnaval nog toekomst?

  1. Duveltje

    Natuurlijk heeft Carnaval de toekomst. Maar we moeten terug naar kritiek op de politiek. Met Carnaval moet je Geert Wilders belachelijk kunnen maken, maar ook een radicale Imam. Die Prins Carnaval is er niet voor niets.
    Zuipen is niet erg. En coma-zuipen is ook niet nieuw, dat hete vroeger alleen “je-gans-lam-zoepe”.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Sinterklaas leidt lijst Nederlandse Tradities | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>