Kerstboomverbranding: milieuschadelijk of niet?

In de acht dorpen van West Maas en Waal eindigen zaterdag 5 januari tussen de 1000 en 1500 kerstbomen op de brandstapel (2013: klik hier). Volgens brandweercommandant Berrie Verhaaf ‘een mooie traditie; een stukje nostalgie.’ De kerstboomverbranding vindt voor de 36e keer plaats. Verhaaf: ‘Het is zoiets als paasvuren elders in het land. Vooral de kinderen genieten ervan. En voor onze brandweermannen is het een leuke happening.’ In veel gemeenten worden kerstbomen niet meer verbrand: dat zou te schadelijk zijn voor het milieu.

 

‘Ach het valt best wel mee met die milieu schade’, zegt Verhaaf. ‘We gebruiken geen brandstoffen, alleen een halve baal stro en een vuurtje, om de boel in vlammen te krijgen.’ West Maas en Waal wil met de centrale verbranding voorkomen dat de kerstbomen overal worden gedumpt, ‘anders kom je ze straks overal in de uiterwaarden tegen’, aldus Verhaaf. Toch zullen lang niet alle kerstbomen zaterdag zijn ingezameld, omdat de kerstboomverbranding al voor Driekoningen plaatsvindt. Veel mensen houden hun boom tot en met die dag versierd en al in huis. ‘Die mensen zullen de boom in stukken moeten knippen en in de kliko bij het groenafval moeten gooien’, zegt Verhaaf.

Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2017
Lees ook:Afgedankte bomen voor kerstboomverbranding
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2014
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2016
Lees ook:Land van Maas en Waal: voor de tweede keer honderden fruitbomen doorgezaagd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>