Op de kerstboom op de Dam is altijd commentaar

 Ieder jaar is de kerstboom op de Dam in Amsterdam heel even gespreksthema nummer één in de stad. Te klein, te armetierig, te karig versierd: een Amsterdammer is geen Amsterdammer, als hij geen commentaar kan geven, dus óók op ‘de boom’. De Noorse stad Trondheim schonk jarenlang een dennenboom, als dank voor het opvangen van een gestrand jeugdorkest in 1963. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar de gemiddelde hoofdstedeling vond ‘de boom’ eigenlijk steeds meer tegenvallen. Het gerucht ging dat Trondheim het zo zoetjes aan wel welletjes vond en daarom sprieterige boompjes stuurde. 


In 2000 nam de Amsterdamse commercie het over, maar daarmee hield het gemopper niet op. In 2005 werden zelfs schriftelijke vragen over ‘de boom’ gesteld aan het bestuur van stadsdeel Centrum. ‘De boom was nogal armetierig en pover uitgevallen’, vond de PvdA-fractie, en reclame op de boom werd niet gewaardeerd. Dit jaar staat er een 18 meter hoge kerstboom op de Dam, een zogenaamde Nordmann, uit Duitsland. Er hangen 40.000 energiezuinig led-lampjes in de boom. Ook de lantarenpalen rond de Dam zijn versierd met led-lampjes in de vorm van rokjes. De boom en versiering blijven tot en met 6 januari. 

 

Lees ook:Er is altijd wat met de kerstboom op de Dam
Lees ook:Zendmast Lopik: voor 19e keer is de ‘grootste kerstboom van Nederland’ aangegaan
Lees ook:Verlichte kerstbomen in het hele land
Lees ook:Zendmast Lopik opnieuw grootste kerstboom ter wereld
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>