Stöppelhaene – Sallandse oogstfeesten in Raalte

Woensdag 23 tot en met zondag 27 augustus beleeft in het Overijsselse stadje Raalte de 66e editie plaats van het Sallands Oogstfeest  Stöppelhaene. Het is een eeuwenoud gebruik: een oogst-dankfeest aan het eind van de roggeoogst, als het werk erop zit. In Raalte is dat ieder jaar tijdens het laatste weekend van augustus, met een programma voor jong en oud. De meeste activiteiten zijn gratis. 

Zie ookMelbuul’ndagen Borne

Vertaald uit het oud-Sallands dialect betekent Stöppelhaene ‘stoppelige handen’, door de oogst ruw geworden. Het kan ook een verwijzing zijn naar de haan als korengeest, die erond Kerstmis wordt geboren en in het koren gaat wonen. In de Achterhoek is het een Old ief, in koolzaadstreken een haas en in Limburg een roggewolf.

Er is kermis, sport, theater, straatartiesten, een boerendag, trekkerslep, een oogstcorso, een oldtimertoertocht, muziek, kindervertier en er zijn verschillende markten.  Donderdagmiddag rijdt het Oogstcorso rond, vrijdag is Boerendag, zaterdag vinden de Oldtimerstoertocht en het Bloazersfestival plaats. Typisch voor Stöppelhaene zijn de straat- en gevelversieringen met allerlei oogstproducten. Na het corso is de prijsuitreiking voor de fraaiste corsowagens en de mooiste straatversieringen. Daarnaast is er vijf dagen een uitgebreid muzikaal programma op het Stöppelveld. Zondagmiddag is de Domineeskamp het domein van Stöppelhaene Culinair Outdoor.

Lees ook:Stöppelhaene, Sallands Oogstfeest Raalte
Lees ook:Sallands Oogstfeest Stöppelhaene in Raalte
Lees ook:Sallands Oogstfeest Stöppelhaene in Raalte
Lees ook:Sallandse oogstfeest Stöppelhaene Raalte
Lees ook:Stöppelhaene in Raalte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>