Vrijdag 14 t.m 22 oktober: Strontweek Workum

Vrijdag 14 oktober start de jaarlijkse Strontweek in het Friese stadje Workum. Zaterdag verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen  voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten, zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen, en op zondag en maandag ambachtelijke markten, scheepskeuringen en de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Daarnaast is er het internationale festival Liereliet: muzikanten spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal. Maandag om 13.00 uur lost Reid, initiator van de wedstrijden, voor het eerst in jaren weer zelf het startschot in de havenkom (bron: persbericht).

Tweeënveertig jaar geleden zette vuurtorenwachter Reid de Jong het evenement op touw om het oude vak van schipperen onder zeil te behouden voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het internationale muziekfestival Liereliet bij. Zo werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij. Begin vorige eeuw vervoerden skûtsjes en tjalken koemest van Zuidwest Friesland naar Warmond in de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste nog een reis beginnen: de voorlopers van wedstrijdzeilers. In 1973 werd de traditie in ere hersteld, nu met kunstmest in plaats van koeienpoep.

De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen op 12.00 uur. De twaalf deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland.

Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen.  Bezoeken of meevaren? Meer info op www.zeilvracht.nl en via de mail [email protected] of www.facebook.com/VerenigingZeilvracht

Lees ook:Zaterdag 17 oktober gaan Strontrace en Beurtveer voor de 42e keer van start in Workum
Lees ook:Strontrace Workum 2010
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Visserijdagen en Strontrace Workum 2011
Lees ook:Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>