Sint-Jansprocessie Laren (Gooi)

I n het Gooise Laren vindt zondag 21 juni de jaarlijkse Sint Jans processie plaats: de enige sacramentsprocessie ten noorden van de grote rivieren (2016: klik hier). Volgens een eeuwenoude traditie wordt op deze dag de geboorte van Johannes de Doper gevierd, de ‘verchristelijking’ van de heidense feesten rond  Midzomernacht. De Larense processie start om 11.00 uur bij de Sint Jansbasikiek. Deelnemers van de religieuze optocht lopen biddend en zingend naar het oude Sint Janskerkhof: daar is een eucharistieviering tussen de graven.

Om 14.00 uur begint de terugtocht naar de basiliek, waar om 14.15 uur de afsluiting begint. De processiegangers lopen ieder jaar onder fraaie versierde erebogen door.  Eeuwenlang trokken gelovigen uit Laren en omgeving voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. Daar stond een middeleeuwse kruiskerk, waar op 24 juni het patroonsfeest werd gevierd. In 1580 werd iedere vorm van katholieke eredienst verboden, maar bewoners van Laren trokken stiekem ’s nachts naar het kerkhof.

Begin 19e eeuw maakte Napoleon een einde aan het verbod en mocht de katholieke kerk weer openlijk naar buiten treden. In 1806 werd de broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van een bedetocht, die uitgroeide tot een echte processie, toen Sint Jansdag samenviel met Sacramentsdag. In de loop der jaren werd de processie plechtiger en deden de erebogen hun ‘intrede’. In de jaren ’60 gingen er stemmen op om de processie op te heffen, maar een aantal bewoners wist daar een stokje voor te steken. De processie groeide opnieuw uit tot een groot katholiek feest, dat inmiddels van heinde en verre toeschouwers trekt.

Lees ook:Sint Jansprocessie door Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansfeest en processie Laren
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>