Meierblis: vreugdevuur op Texel op 30 april

Wat in het oosten van Nederland met pasen gebeurt, doen de bewoners van Texel ieder jaar op 30 april: vreugdevuren aansteken. In het Texels: ‘meierblissen‘, om de komst van de lente te vieren. ‘Blis’ is het Texelse woord voor ‘vuur’. Vroeger probeerden de Germanen met vreugdevuren geesten van de winter te verdrijven.

Zie ook: Texel laatste slagveld WOII 

Net als bij paasvuren verzamelen kinderen in de weken ervoor verzamelen afval- en snoeihout, dat op 30 april aan het begin van de avond wordt aangestoken. Om de meierblis staan aanwezigen aan ijzerdraad geregen aardappels te poffen. Kinderen smeren elkaar met roet in. De vreugdevuren worden in de buurt van de dorpen en op veel boerenerven ontstoken.

Lees ook:Meierblis op Texel: vreugdevuur op 30 april
Lees ook:Meierblissen op Texel
Lees ook:Texel, het laatste slagveld van WOII: Bevrijdingsdag op 20 mei
Lees ook:Paasvuren in Oost en Noord Nederland
Lees ook:Natuurbad Maastricht in ENCI-groeve verboden voor zwemmers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>