Vrijdag 5 mei: Bevrijdingsfestivals en 5 mei-concert

Donderdag 4 mei is Nationale Herdenking, op vrijdag 5 mei vieren we dat Nederland 72 jaar in vrijheid leeft. Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, de stad waar in 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend. Daarna gaat het vuur in estafette naar de 14 Bevrijdingsfestival (gratis, één per provincie en in Amsterdam en Den Haag) en andere plaatsen in het land.

De Nationale Viering begint ieder jaar in een andere provinciehoofdstad met de 5 mei-lezing; dit jaar Nasrdin Dchar in Haarlem. Om 19.00 uur begint op NPO 1 een verslag van de feestdag in Haarlem en in andere steden. De dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert om de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning en de koningin. Het concert wordt live op NPO 1 uitgezonden vanaf 20.30 uur.  Veel andere gemeenten organiseren eigen feesten en evenementen (niet altijd gratis). Van 2016 tot en met 2020 is het jaarthema ‘Geef vrijheid door’.

Een greep uit het aanbod van vorig jaar: klik hier. Het aanbod zal niet veel verschillen met dat van dit jaar, alleen was het vorig jaar tegelijkertijd Hemelvaartsdag. Raadpleeg voor de zekerheid lokale media en gemeente-websites. Op NPO 2 is vanaf 22.45 uur het pareltje ‘De tweeling‘ te zien, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo, over tee zusjes die in hun jeugd gescheiden worden en elkaar op hoge leeftijd voor het eerst terugzien: de een groeide op in Nederland, de ander in Duitsland.

Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Bevrijdingsfestival 2009 start in Zwolle
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen
Lees ook:Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>