Raad van State: Hilversum mag afsteken vuurwerk verbieden

Met oud en nieuw vuurwerk afsteken is sinds jaar en dag traditie in ons land, maar dat wordt steeds minder vanzelfsprekend. Vorig jaar stelde één op de vijf Nederlandse gemeenten vuurwerkvrije zones in rond de jaarwisseling, vooral rond scholen, dierenasiels, kinderboerderijen en verzorgingshuizen.  Ook onder de bevolking wordt afsteken van vuurwerk door particulieren steeds minder geliefd. Hilversum mag het afsteken van vuurwerk in het centrum en winkelgebied verbieden. Dat heeft de Raad van State beslist.

De Raad van State acht het stadscollege daartoe bevoegd is, omdat het openbare orde betreft en daar mag het College van Burgemeester en Wethouders over oordelen. In 2014 veegde de rechter op het laatste moment een vuuurwerkverbod in Hilversum van tafel. Vorig jaar stemde de rechter er wel mee in; daarop gingen vuurwerkhandelaren naar de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in ons land. De handelaren zijn bang inkomsten te verliezen, maar volgens de Raad ‘weegt dat niet op tegen de overlast die vuurwerk publiek en omwonenden aandoet.’

Volgens burgemeester Broertjes van Hilversum loopt de materiële schade door het afsteken van vuurwerk ieder jaar in de miljoenen. Ook raken er ieder jaar honderden mensen door gewond. Tegen de uitspraak van de Raas van State is geen hoger beroep mogelijk. Broertjes zei dat er een centraal vuurwerk komt, ‘op een veilige manier door professionals.’ De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat die nu ook voor andere gemeenten geldt. Eind november bleek uit een enquête driekwart van de gemeenten geen extra maatregelen neemt om vuurwerk tegen te gaan.

Lees ook:Vuurwerk tijdens jaarwisseling steeds minder vanzelfsprekend
Lees ook:Vuurwerkvrije zones in 19 gemeenten
Lees ook:Raad van State: Kievitseieren rapen verboden
Lees ook:Groen licht voor doortrekken A4
Lees ook:Powerbootraces Den Helder gaan niet door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>