Zaterdag 24 september: 11e maal Burendag

Op zaterdag 24 september is het voor de elfde keer Burendag, een jaarlijks terugkerend evenement op de vierde zaterdag in september dat je viert met je buren en met je buurt. Het initiatief komt van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het idee erachter is dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Deden de eerste keer 500 buurten mee, vorig jaar waren het er landelijk 5070, waarvoor bijna 1 miljoen mensen de straat opgingen.

Zie ook: 50PlusBeurs in Utrecht.

In 2006 kwam Douwe Egberts erachter dat driekwart van de Nederlanders best meer contact wilde hebben met hun buren en zette de eerste Burendag op: mensen deden hun deuren open en gingen bij elkaar op de koffie. In 2007 organiseerden buurten straatfeesten, in 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranjefonds. Inmiddels is Burendag een landelijk fenomeen: honderdduizenden Nederlanders hebben gemerkt dat het in hun eigen buurt gezelliger is dan ze dachten. Het Oranje Fonds, waarvan de koning en de koningin beschermheer en -vrouw zijn,  steunt sociale initiatieven en bevordert daarmee contact en verbinding tussen groepen mensen. Iets waar Burendag natuurlijk prachtig inpast. Het Fonds heeft circa 1 miljoen euro beschikbaar om acties op deze dag te ondersteunen. Buurorganisaties kunnen bij het fonds maximaal 500 euro aanvragen om hun plan te realiseren (voor 2016 zijn de aanvragen niet meer mogelijk). Veel sociale- en buurtorganisaties houden open huis.

Lees ook:Burendag 2017 – zaterdag 23 september
Lees ook:Burendag 2015 – tiende editie
Lees ook:Zaterdag is het voor de negende maal Burendag
Lees ook:Oranjefonds Burendag 2013
Lees ook:Burendag, kom in actie voor je buurt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>