Eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ maandag in Dordrecht

Maandag is de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Dordrecht heeft de primeur (2016: klik hier). De koninklijke familie bezoekt niet twee, maar één locatie en de familie is uitgedund: de oudere generatie (Beatrix, Margriet en Pieter van Vollenhoven) blijft thuis. Het volksfeest, waar royals vrolijk tussen de mensen doorliepen, wordt afstandelijker: in plaats van een ‘bad in de menigte’ wordt er voor de koning geparadeerd. Zoals vroeger bij het verjaardagsdefilé voor koningin Juliana, maar dan in een modern jasje gestoken.

Cultuur, sport, sociale zaken en regionale belangen: gemeenten mogen zelf de invulling bepalen. Dordrecht koos ervoor om te beginnen met een ‘grande parade’ over het water. Om 11. 00 uur komt de koninklijke gezelschap per boot aan en bekijkt vanaf een tribune op het Groothoofd een stoet van meer dan vijftig vaartuigen. Daarna gaat de familie naar de Grote Kerk, waar het Bach Festival plaatsvindt, een besloten evenement. Vervolgens gaat het gezelschap in een elektrische bus naar het Scheffersplein, genoemd naar de in Dordrecht geboren schilder Ary Scheffer (1795-1858). Onder het motto ‘Made in Dordrecht’ worden producten en lekkernijen aangeboden.

Daarna loopt de familie naar het Hof van Holland, het historisch museum van de stad en wordt onder meer de Dordtse geschiedenis in samenhang met de rest van Nederland uitgelicht. Als laats gaat de familie naar het in de jaren ’70 ontwikkelde Statenplein, op deze dag een evenementenplein met duizenden feestgangers en optredens van Lucien Foort en Nielson. Vrijmarkt en gebruik van alcohol op straat (zolang de koning er is) zijn op deze dag uit den boze en het jaarlijkse vuurwerk vanaf het drierivierenpunt is verschoven naar 5 mei.

Lees ook:Koningsdag nieuwe stijl zonder Beatrix, Margriet en Pieter
Lees ook:Koningsdag vanaf 2015 in een nieuwe jas
Lees ook:Koningsdag gaat stevig op de schop
Lees ook:Koning, koningin en prinses Beatrix bij Koningsdagconcert in Dordrecht
Lees ook:Programma bezoek koning aan Tilburg op Koningsdag bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>