Landelijke intocht Sinterklaas in Gouda

Zaterdag 15 november komt Sinterklaas aan in Nederland. Ieder jaar kiest de goedheiligman een andere plaats voor de nationale intocht, dit jaar is dat Gouda (2015: klik hier). De intocht wordt rechtstreeks uitgezonden bij ZAPP op NPO 3, van 12.00 tot 13.15 uur. De Pakjesboot meert aan op de IJsselkade, daarna rijdt de Sint op zijn paard naar de Markt en wordt hij toegezongen bij het Stadhuis. Mochten sommige plekken bomvol staan: de intocht is op grote schermen in de hele stad te volgen.

Zie ook: Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Voor, tijdens en na de intocht is er in de Kaasstad van alles te beleven. Er is een Pietenschool, verklede Piet-gymnastiek, bootjevaren, de show van Piet en Pieternel, acrobatische Pieten, dansen met een dansstudio, de Goudse Kaasspelen, Diewertje Blok leest voor en Sinterklaas legt onverwachte bezoekjes af in de stad. Door alle discussie rond Zwarte Piet houdt de politie rekening met een botsing tussen voor- en tegenstanders. Er lopen acht Stroopwafel- en Kaaspieten mee: ze dragen een pietenpak, maar zijn goudgeel geschminkt. De gemeente heeft plekken aangewezen waar tijdens de intocht mag worden gedemonstreerd: twee locaties buiten de centrumring. Voor de intocht zijn als Zwarte Piet verklede agenten ingeschakeld; de ‘undercoverpieten‘ zijn bewapend. Ondanks alle commotie verandert er in de meeste gemeenten weinig, omdat volgens organisatiecomités de discussie bij hen niet speelt: of en hoe zwart de hulp van Sint mag wezen, wordt gezien als een Amsterdamse kwestie.

Lees ook:Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum
Lees ook:Sinterklaasintocht Amsterdam onder vuur
Lees ook:Zondag 15 november: 77e intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Pietenprotest in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>