Koningsdag vanaf 2015 in een nieuwe jas

Koningsdag gaat er voortaan anders uitzien. Voortaan gaat de koninklijke familie niet naar twee, maar naar één gemeente met een centrumfunctie. Dat zei koning Willem-Alexander in een toespraak op het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in de Grote Kerk in Dordrecht. Het congres stond in het teken van 200 jaar koninkrijk. De eerste Koningsdag wordt gehouden in Dordrecht. De gemeente mag zelf de invulling van de dag bepalen, maar de koning repte wel over een ‘grande parade‘.

Daarmee lijkt hij terug te grijpen naar zijn grootmoeder. Tijdens de verjaardag van koningin Juliana werd voor paleis Soestdijk ieder jaar een groot defilé gehouden. Koningin Beatrix veranderde die traditie in 1981 door met de koninklijke familie ieder jaar twee gemeenten te bezoeken. Dat Koningsdag door moet gaan ‘staat buiten kijf’ , zei de koning. ‘In meer dan 120 jaar heeft Koninginnedag, nu Koningsdag, zijn waarde bewezen als een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons koninkrijk, en zeker ook onze familie, dierbaar is. In maart zei Pieter van Vollenhoven in Blauw Bloed al dat Koningsdag er volgend jaar ‘waarschijnlijk heel anders uit zou gaan zien’, maar hij kon toen niets zeggen over de precieze invulling.

Lees ook:Koningsdag gaat stevig op de schop
Lees ook:Koningsdag nieuwe stijl zonder Beatrix, Margriet en Pieter
Lees ook:Eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ maandag in Dordrecht
Lees ook:Koning, koningin en prinses Beatrix bij Koningsdagconcert in Dordrecht
Lees ook:Koning en koningin bezoeken Koningsspelen in Leiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>