Op Earth Hour gaat om 20.30 uur het licht een uur uit

Zaterdagavond 29 maart gaan over de hele wereld om 20.30 uur voor de achtste de lichten een uurtje uit, tijdens Earth Hour (2015: klik hier). In Nederland is het overdag Landelijke Opschoondag en worden om 20.30 uur bekende gebouwen, huizen en bedrijven in duisternis gehuld. Verschillende organisaties doen mee met eigen evenementen, zoals boswandelingen in het donker bij  Natuurmonumenten.  Op de Grote Markt in Haarlem begint om 19.30 uur op de Grote Markt het gratis ‘magische WNF switch-off event’. WNF-ambassadeur s André Kuipers en Harm Edens doen de lichten uit. Van Velzen en anderen verzorgen de muzikale omlijsting. Mensen kunnen zelf iets organiseren en een ‘In the Dark’-feestpakket winnen

Earth Hour werd in 2007 in Sydney opgezet door het Wereld Natuur Fonds (WNF). Toen deden zo’n 2,2 miljoen mensen en ruim 2000 bedrijven één uur het licht uit om stil te staan bij het klimaat. Dat bespaarde in één uurtje tijd bijna 10 procent aan energieverbruik. Een jaar later volgden wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen; inmiddels doen 7.000 steden in 154 landen mee. Met Earth Hour wil het WNF de mensen wijzen op duurzaamheid. Met onze huidige consumptie heeft de aarde anderhalf jaar nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. Tussen 1970 en 2007 nam de soortenrijkdom van planten en dieren wereldwijd af met bijna 30 procent; in de tropen zelfs met 60 procent.

In 2011 lanceerde Earth Hour een online platform: Beyond the Hour, dat overheden, bedrijven en individuen moet inspireren om niet alleen dit ene uurtje aan het klimaat te denken en er wat aan te doen, maar het hele jaar door. Misschien een remedie om criticasters de mond te snoeren die Earth Hour ‘pathetische onzin’ vinden. Ik vind het een sympathieke actie,  een bijna wanhopige poging om iedereen één uurtje per jaar na te laten denken over hoeveel energie we met z’n allen verbruiken en of dat niet een beetje minder kan. Misschien kan Beyond the hour het klimaat op aarde een structureel steuntje in de rug geven.

Lees ook:Earth Hour 2011 – een uur het licht uit
Lees ook:Earth Hour – een uur lang het licht uit
Lees ook:Zaterdag 25 maart: Earth Hour – alle elektriek een uurtje uitdoen
Lees ook:Earth Hour op zaterdag 28 maart
Lees ook:Earth Hour, een uur het licht uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>