Koningin Beatrix wordt 75 jaar

Donderdag 31 januari 2013 wordt Koningin Beatrix 75 jaar. Ze viert haar verjaardag privé.  Koninginnedag is altijd op 30 april, op de verjaardag van haar moeder. Dan bezoekt ze met haar familie een provincie: dit jaar De Rijp en Amstelveen in Noord-Holland. Oranjeverenigingen organiseren op haar verjaardag lampionnenoptochten voor kinderen. Vorig jaar was Beatrix de oudste regerende monarch die ons land ooit heeft gehad. Haar overgrootvader koning Willem III stierf in 1890 op zijn 73e, toen hij nog de troon zat. Update: op 30 april doet Beatrix afstand van de troon.

 

Bij de meeste vorstenhuizen is het normaal dat de regerend vorst tot aan zijn of haar dood op de troon blijft zitten; ons land vormt een uitzondering. Ook stadhouders waren na hun 71e niet meer in functie. Vergeleken met andere vorstenhuizen, is Beatrix zeker niet de oudste: de vorsten van Groot-Brittannië, Spanje, Noorwegen en België zijn ouder. Hoe lang onze koningin aanblijft, weet alleen zijzelf, al doen ieder jaar rond haar verjaardag de geruchten de rond over een aanstaande troonswisseling. Op 30 april zit Beatrix precies 33 jaar op de troon: één jaar langer dan haar moeder Juliana. Toen zij op de verjaardag van haar dochter bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen, was Beatrix 42 jaar. De enige die weet wanneer ze ermee stopt, is zijzelf, zei haar eigen zoon Willem-Alexander ooit in een interview. 

Lees ook:Beatrix oudste regerende monarch ooit van Nederland
Lees ook:Beatrix bijna oudste staatshoofd Nederland
Lees ook:Lampionnenoptochten op verjaardag koningin
Lees ook:Lampionnenoptochten ter ere verjaardag Beatrix
Lees ook:Koningin Beatrix brengt om 19.00 uur belangrijke boodschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>