Zomertijd: klok uur vooruit zetten

Vannacht gaat de zomertijd in: we moeten de klok een uur vooruit zetten, van 02.00 naar 03.00 uur (2012: klik hier). Uurtje korter slapen dus. Voordeel: vanaf morgen is het ineens ’s avonds veel langer licht. De achterliggende gedachte is onder meer dat met extra daglicht energie wordt gespaard. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben deze zomertijd ingesteld. Ezelsbruggetje: vóórjaar = klok vóóruit en najaar (als het weer achteruit gaat) = klok achteruit.

In 1907 had de Engelsman William Willet het al over ‘verspilling van daglicht’, maar hij kreeg de regering niet mee. In de Eerste Wereldoorlog pasten de Duitsers en al gauw daarna de Engelsen zomertijd in. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer ingevoerd. In 1977 werd in Nederland opnieuw de zomertijd ingevoerd.

Lees ook:Zaterdag begint de zomertijd: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zomertijd gaat in: zaterdagnacht klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdag gaat zomertijd in: klok uur vooruit, uurtje minder slaap
Lees ook:Zaterdagnacht 26 maart gaat de zomertijd in: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdagnacht gaat zomertijd in: klok uur vooruitzetten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zomertijd: klok uur vooruit zetten

  1. Pingback: Wintertijd: klok uur terugzetten | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>