Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op werkbezoek in Duitsland

Dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 februari brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vijfde werkbezoek aan Duitsland. Ieder jaar bezoekt het koningspaar aan één of meerdere Duitse deelstaten. Dit keer zijn Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt aan de beurt. Het koningspaar wordt begeleid door een handelsmissie onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel. Minister Schultz van Haegen gaat ook mee, omdat de focus tijdens dit bezoek ook op watermanagement ligt. Ongetwijfeld zal Blauw Bloed er op zaterdag 11 februari veel aandacht aan besteden.

Zie ook: Nachtpon koningin Wilhelmina te zien in Paleis Het Loo

In 1517 kwam Maarten Luther met zijn 95 stellingen naar buiten: het begin van de Reformatie en de oorsprong van het protestantisme. Op kasteel de Wartburg in Thüringen vertaalde hij het Nieuwe testament in het Duits. Op de eerste dag bezichtigt het koningspaar bezoekt het kasteel en de werkkamer van Luther. Woensdag bezoekt het koningspaar de Alte Synagoge in Erfurt, de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa, daarna voormalig concentratiekamp Buchenwald, Weimar en Jena. In Weimar krijgt het paar een rondleiding door de Herzogin Anna Amalia Bliothek en het Goethe- und Schiller Archiv, opgericht door de dochter van koning Willem II en Anna Paulowna.

Donderdag is Leipzig aan de beurt en de Slotkerk van Wittenberg, waar Luther 500 jaar geleden zijn stellingen aan de deur spijkerde. Vrijdag staat de kunstacademie Bauhaus in Dessau op de planning (een kunststroming die veel invloed had op ‘De Stijl’ in ons land), gevolgd door onder meer de handelsmissie watermanagement in Dessau (met presentaties over hoogwaterbescherming en rivieren van de toekomst) en een afscheidslunch in Schloss Oraniebaum, dat in 2002 en 2013 door overstromingen van de Elbe werd beschadigd. Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje Nassau beheerde het landgoed sinds 1660 en liet het naar haar familie vernoemde paleis door een Nederlandse bouwmeester ontwerpen.

Lees ook:Paleis Soestdijk: ‘Appjes van Anna’ – rondleidingen over Anna Paulowna
Lees ook:Met z’n allen op de gigapixel-foto met de koning op de Dam!
Lees ook:Koning en Koningin na Koningsdag naar Bonaire en SAIL Aruba
Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk
Lees ook:Zondag 21 februari: 200 jaar geleden trouwde Willem II met Anna Paulowna

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>