Dinsdag 24 januari: Internationale Pindakaasdag

Dinsdag 24 januari is het Internationale Pindakaasdag: Peanut Butter Day. Het is een dag die de enige Pindakaaswinkel van Nederland (en naar eigen zeggen van de hele wereld), Tsaar Peterstraat 169 in Amsterdam, uiteraard niet ongemerkt voorbij laat gaan. Tot 22.00 uur organiseert de unieke winkel allerlei activiteiten.

De naam ‘pindakaas’ stamt waarschijnlijk uit Suriname, waar in 1783 in het ‘Neger-Englisches Wörterbuch‘ van C.L. Schumann al wordt gesproken over ‘Pinda-Käse‘. Het was een vertaling van ‘pinda-dokunno‘: een blok gestampte pinda’s waarvan – net als bij kaas – plakken werden afgesneden. Het Engelse ‘peanut butter‘ doet de smeerbare boterhambeleg meer eer aan, maar toen dat in 1948 in ons land op de markt kwam, mocht de naam ‘pindaboter’ niet worden gebruikt. ‘Boter’ was special vastgelegd voor echte roomboter, om verwarring met margarine te voorkomen. Toen werd ‘kaas’ gekozen, omdat dat ook voorkomt in ‘leverkaas’: broodbeleg waarin ook geen kaas zit.

Lees ook:Nederlandse kaas wereldkampioen
Lees ook:Opening Kaasmarkt van Alkmaar 2015
Lees ook:Woensdag 6 juli opent de Edamse kaasmarkt
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar 2014
Lees ook:Kipyego winnaar Amsterdam Marathon, Nageeye loopt limiet Rio

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>