Zaterdagnacht gaat zomertijd in: klok uur vooruitzetten

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat de zomertijd in: dan moeten we de klok een uur vooruit zetten, van 02.00 naar 03.00 uur (2015: klik hier). Een uur minder slapen dus, maar met het mooie weer in aantocht hoeft dat geen probleem te zijn. Ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit. ‘s Morgens is het een uur later licht, ’s avonds een uur later donker. Zonder zomertijd zou het ‘s morgens om half vier al licht worden. In de Europese Unie loopt zomertijd van het laatste weekend in maart tot en met het laatste weekend in oktober.

Het scheelt in energieverbruik, omdat het ‘s avonds langer licht is en we de lampen daarom later aan kunnen doen. De Belgen spreken van ‘zomeruur’ en internationaal heet zomertijd Daylight Saving Time (DST). De Brit William Willet stelde in 1907 voor om wat te doen aan de waste of daylight (verspilling van daglicht), maar de Britse overheid deed daar niets mee. De Duitsers wél: tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Britten volgden daarna snel. In de Tweede Wereldoorlog werd zomertijd opnieuw korte tijd ingevoerd. In 1973 dwong de oliecrisis tot energiebesparingen. Frankrijk was het eerste land dat de zomertijd invoerde: in 1976, Nederland volgde in 1977. Zomertijd is wat anders dan zonnetijd: de plaatselijk gemeten tijd op een zonnewijzer. Officieel staat de zon in de zomertijd om 13.00 uur op haar hoogste punt, maar de échte zonnetijd hangt af van de plek waar de zonnewijzer staat. In het meest oostelijke deel van de Benelux (Nieuweschans in Groningen) staat de zon om 13.31 uur op haar hoogste punt; in het meest westelijke deel (De Panne in West-Vlaanderen) om 13.50 uur.

Lees ook:Zaterdag gaat zomertijd in: klok uur vooruit, uurtje minder slaap
Lees ook:Zaterdag begint de zomertijd: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zomertijd gaat in: zaterdagnacht klok uur vooruit zetten
Lees ook:Niet vergeten: zaterdagnacht gaat zomertijd in en gaat de klok een uur vooruit
Lees ook:Zaterdagnacht 26 maart gaat de zomertijd in: klok uur vooruit zetten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>