Hoogwater in Rijn door hevige regenval Duitsland

Het water in de Rijn staat uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Oorzaak is de aanhoudende hevige regelval in Duitsland. Het waterpijl in de de Rijn zal dit weekend naar verwachting stijgen richting 13,5 meter boven NAP. Boven 12 meter lopen uiterwaarden onder, maar daarvoor is de strook langs langs de rivieren ook bedoeld. Boeren zullen dan hun vee moeten binnenhalen en campings moeten sluiten. In de winterperiode is het gebruikelijk dat uiterwaarden onderlopen, wanneer de Rijn ineens veel smeltwater uit de Alpen moet verwerken, maar in de zomerperiode vallen de stukken land langs de rivier in de regel droog en zijn ze het domein van vee en recreanten. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith ons land binnenkwam groter. 

De stuwen bij Driel, Amerongen (wat het Koningspaar donderdag nog bezocht tijdens de Provincietoer door Gelderland en Utrecht) en Hagestein worden geopend om het water zo snel mogelijk naar zee af te kunnen voeren. Voor de Maas worden voorlopig geen hoge waterstanden verwacht: in het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig regen gevallen.

 

Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd
Lees ook:Stuwcomplexen Nederrijn en Lek na 50 jaar toe aan grootschalige renovatie
Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>