Koningspaar reikt Kroonappels en Appeltjes van Oranje uit in paleis op de Dam

Donderdag 16 mei reiken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Kroonappels en de Appeltjes van Oranje uit in het paleis op de Dam in Amsterdam. Ook prinses Beatrix is daarbij aanwezig. Het koningspaar is beschermpaar van het Oranjefonds, dat in 2002 werd opgericht als nationaal huwelijksgeschenk aan het paar. Het is het grootste sociale fonds in Nederland en heeft 26 miljoen per jaar te besteden. Ieder jaar worden Appeltjes van Oranje uitgereikt aan drie initiatieven.

Thema dit jaar is ‘Alle jaren tellen’. Hierbij draait alles om verbinding tussen mensen van verschillende generaties. Dat hoeft niet perse jong & oud te zijn: het precieze leeftijdsverschil is niet zo van belang, als het initiatief maar één of meer generaties overbrugt. De winnaars zijn ‘Gluren bij de Buren’ in Oosterwolde, De Generatietuin in Den Haag en Stichting Jeugd Rode Kruis in Willemstad Curaçao. De prijs is een bedrag van 15.000 euro en een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix. Ter gelegenheid van de troonswisseling komen daar eenmalig drie Kroonappels bij voor de drie beste sociale initiatieven in Nederland, in drie categorieën: ‘buurt’, ‘jeugd’ en ‘helpende hand’. Uit bijna 4.000 aanmeldingen werden drie gelukkigen gekozen: Stichting Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag (buurt), Best Buddies Nederland in Goeree Overflakkee (jeugd) en Stichting Manteling in Middelburg (helpende hand). De Kroonappel is het Appeltje van Oranje en een bedrag van 50.000 euro.

Lees ook:Zaterdag 24 september: 11e maal Burendag
Lees ook:Burendag 2015 – tiende editie
Lees ook:Burendag 2017 – zaterdag 23 september
Lees ook:Burendag, kom in actie voor je buurt
Lees ook:NLdoet 2016: recordaantal klussen aangemeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>