Movies That Matter Filmfestival in Den Haag

Woensdag 21 maart begint in Den Haag het Movies that Matter Festival plaats (2014: klik hier): het jaarlijkse internationale film- en debatfestival waar mensenrechten, vrede en vrijheid centraal staan. Vier jaar geleden was dit festival de opvolger van het Amnesty International Filmfestival en verhuisde naar Den Haag, internationale Stad van Vrede en Recht. Tot en met 27 maart 2013 zijn in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui spraakmakende speelfilms en documentaires over actuele onderwerpen te zien. Het festival biedt speelfilms en documentaires over mensenrechten, vrede, vrijheid en duurzaamheid, maar ook debatten, talkshows met internationale gasten, muziekoptredens en exposities. 

Amnesty’s hoofdprogramma A Matter of ACT telt tien documentaires over het werk en leven van mensenrechtenactivisten, die op het festival te gast zijn. In deze films wordt een beeld geschetst van hun dappere strijd tegen onrecht en onderdrukking, vaak met gevaar voor eigen leven. De films en de activisten dingen mee naar de twee A Matter of ACT Awards, de Gouden Vlinders voor de beste film en de mensenrechtenprijs. Het tweede hoofdprogramma Camera Justitia biedt films en debatten over recht en gerechtigheid en dluit nauw aan bij het werkterrein van het Internationaal Strafhof en de internationale tribunalen in Den Haag. Zo beleeft The Court haar wereldpremière, in aanwezigheid van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda. Naast de twee hoofdprogramma’s besteedt het festival aandacht aan het Nederland-Rusland jaar 2013, Wereld Waterdag, vrouwenrechten en 100 jaar Vredespaleis. Op woensdag 27 maart wordt de Camera Justitia Award, de Zilveren Vlinder, toegekend aan de regisseur van de meest spraakmakende film op het gebied van mensenrechten.

Op dinsdag 26 en woensdag 27 maart is er een combinatie van film en dans: So You Think You Can Dance in Iran start met de vertoning van Dry Branches of Iran. Het docudrama gaar over een Iraanse danser die wakker wordt in een gevangenis in Teheran. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. In flashbacks zien we zijn pogingen om een dansvoorstelling op te zetten en zijn groeiende betrokkenheid bij de protestbeweging tegen president Ahmadinejad. Als eerbetoon aan de rol die digitale en sociale media speelden tijdens de Groene Revolutie, is de film met mobiele telefoons opgenomen. Aansluitend brengt het Iraanse gezelschap Passin de internationale danspremière van Recall Your Birthday, voor het eerst zonder Iraanse censuur. So You Think You Can Dance in Iran maakt een kleine tour naar Amsterdam en Leuven (België). Iedere maand presenteren vijftien filmhuizen in het land Movies That Matter on Tour.

Lees ook:Movies that Matter Festival Den Haag
Lees ook:Movies That Matter Festival 2016 in Den Haag
Lees ook:Movies That Matter Filmfestival 2012 in Den Haag
Lees ook:Timbuktu openingsfilm Movies that Matter Festival 2015
Lees ook:Movies that Matter Festival Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>