Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien

Ieder jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien (2015: klik hier): dan kruist de aarde het spoor van de komeet Swift-Tuttle. De meeste kans erop is in de nacht van 11 op 12 of 12 op 13 augustus tussen 02.00 en 06.00 uur. De Perseïden zijn de hele maand zichtbaar, maar het hoogtepunt ligt rond 12 augustus. Dan zijn er met een beetje geluk tientallen per uur te zien.

De Perseïden worden veroorzaakt door de komeet Swift-Tuttle. In augustus beweegt de aarde zich door zijn baan heen. De brokstukjes van de komeet (eigenlijk niet meer dan stofdeeltjes) schieten met hoge snelheid de dampkring in, verbranden en laten een lichtspoor (‘staart’) achter: dat verklaart de naam ‘vallende sterren’. De lichtstraal is de lucht eromheen, die heet wordt en gaat gloeien. Bij een wolkenloze hemel en op plekken met weinig lichtvervuiling (bijvoorbeeld op de Waddeneilanden) zijn de meeste vallende sterren te zien.

Op 17 augustus is het Nieuwe Maan: dat betekent dat de komende nachten steeds minder maanlicht de sterrenhemel belicht en de kans groter wordt om vallende sterren te zien. Daarnaast klaart het weer op, dus ook de kans op een wolkenloze nachtelijke hemel. He sterrenbeeld Perseus staat aan de noordoostelijke sterrenhemel. In augustus lijken vallende sterren uit Perseus te komen: vandaar de naam Perseïden. 

 

Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïden Meteorenzwerm in aantocht
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm deze week goed te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Komende nachten veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>