Supermaan: voorbode van onheil?

IMG_20160516_112158In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 mei 2012 is het ‘supermaan’: dan is de maan groter en helderder dan de andere volle manen dit jaar. De maan staat zondag in het zogenoemde perigeum: het dichtst bij de aarde. Astronomen maken zich er niet druk om, maar doemdenkers zien het als voorbode van onheil. De middeleeuwse mens dacht dat een supermaan leidde tot krankzinnigheid en gewelddadig gedrag. Door de eeuwen kreeg de maan de schuld van allerlei verschijnselen. Als het getijden kan beïnvloeden, waarom dan niet allerlei onheil veroorzaken? Inderdaad kwamen er wel eens rampen voor bij een supermaan, zoals orkaan Katrina in 2005. Er zou een verband kunnen zijn tussen zware aardbevingen rond de evenaar en nieuwe of volle manen.

 

‘Dat komt omdat de getijden van de aarde wel eens aardbevingen in gang zouden kunnen brengen’, aldus sommige wetenschappers. Een supermaan kan voor extreme getijdenwerking zorgen, al denken veel wetenschappers dat het effect amper merkbaar zal zijn. In de vroege ochtend van 6 mei is de afstand tussen de middelpunten van de maan en de aarde 356.955 kilometer: dat is een slordige 24.000 kilometer minder dan normaal. De supermaan is dan circa 7,5 procent groter en 16 procent helderder dan een gemiddelde Volle Maan. Oorzaak is de baan van de maan om de aarde: die is geen volmaakte cirkel, maar een ellips. De maan staat zondagochtend laag: dan lijkt het hemellichaam sowieso groter dan normaal. Deze ‘maanillusie’ is gezichtsbedrog: de maan lijkt groter vergeleken met bekende objecten aan de horizon. Het verschijnsel doet zich niet vaak voor: de eerstvolgende supermaan is pas in 2016.

Lees ook:Supermaan – voorbode van extreem weer?
Lees ook:Zondagnacht volle maan, totale maansverduistering én supermaan: voorbode van het einde der tijden?
Lees ook:Vanavond totale maansverduistering
Lees ook:Totale maansverduistering op woensdagavond
Lees ook:Herfst begint rustig en droog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>