Koninginnedag 2012 – feesten en kindervrijmarkten

Maandag 30 april 2012 is het Koninginnedag. De Koninklijke familie bezoekt Rhenen en Veenendaal (2013: klik hier). Nederland viert vanaf de avond ervoor (Koninginnenacht) feest, al wordt het overschaduwd door het ongeluk van prins Friso, die sinds half februari in coma ligt. Vaste prik op Koninginnedag is de vrijmarkt: Nederland is deze dag één grote garage sale. Ooit was het een Amsterdams aardigheidje voor kinderen om ‘handeltje te spelen’ en een zakcentje te verdienen met ‘hondje aaien’, de hele dag één toonladder op de blokfluit riedelen of één goocheltruc herhalen. Al gauw ruimde menigeen zijn zolder uit om ouwe troep te verkopen en rook de commercie handel en drukte de kinderen weg. Veel gemeenten reserveren plekken voor de kids. Naast markten, dance events en vuurwerk zijn er overal in het land activiteiten voor het hele gezin. Een greep uit het aanbod (suggesties zijn welkom onder ‘plaats reactie’):

Alkmaar: Waagplein en Platte Steen (podia, 12-20 uur). Paardenmarkt (Technofeest, 13-20 uur).

Almere: Grote Markt (podium, optredens vanaf 12 uur). Vrijmarkten in Almere-Stad, Almere-Haven en Almere-Buiten. Lumierepark (kindervrijmarkt Koninginnedag4kids, vanaf 9 uur).

Amersfoort: Groenmarkt (optredens, 12-18 uur). De Hof (kindervertier, 10-17 uur). Appelmarkt (Koninckdag, 10-19 uur). Eenmshaven (Oranjeloop vanaf  vanaf 12 uur).

Amsterdam: vrijmarkt is in principe overal toegestaan van 6 tot 20 uur, maar niet op  belangrijke toevoerwegen, en bruggen. Er zijn looproutes door de stad, doorgaans gemarkeerd met gekleurde ballonnen en digitale informatieschermen. Het Vondelpark is uitsluitend voor kinderen. De hekken gaan zondagavond op slot en ’s morgens om 9 uur open. Op meerdere plekken in de stad zijn plekken voor kids gereserveerd, zoals de Leliegracht (even zijde 42-58), Amstelveld (tot 14 uur), Frederiksplein op plantsoen bij Falckstraat en Sint Antoniesluis.

Amsterdam feesten: de gemeente heeft grote muziekfeesten verboden, zoals de grootste publiekstrekker met Radio 538 op het Museumplein, op het Rembrandtplein, het Weteringplantsoen en het Marie Heinekenplein.  Als vervanging komt er op het terrein rondom het Olympisch Stadion het Q-Day Festival (niet gratis). In de hele stad zijn kleinschalige events met podia en optredens, waaronder: Amstelveld (Sounds From The Loft, 12-20 uur). Oosterpark (Loveland, uitverkocht). Java-Eiland (Slam!FM, ter vervanging van het Rembrndtplein, 12-20 uur). Timorplein (/K met Peren, 11-20 uur). Cultuurpark Westergasfabriek (Troonopvolgers, 9-20 uur). Bredewegfestival (35e editie, 9-21 uur). NDSM-terrein (I Live Noord, 14-20 uur). Daarnaast is er voor veel horecazaken op straat veel vertier. Op de Dam staat de kermis. Op de Sloterplas spettert ‘s avonds vuurwerk omhoog (tot nu toe gebeurde dat een avond eerder).

Anna Paulowna (NH): Bloemendagen (28/4-2/5).

Apeldoorn: binnenstad (kleedjesmarkt en straatartiesten, 9-17 uur). Stationsplein (Stationsdance, 14-22 uur). Oranjepark (antiek-, curiosa -en kunstmarkt, 12-17 uur). Beetspark (sport en spel voor de jeugd, 11-17 uur). Marialust het Verzetsstrijderpark (afsluiting met muziek en vuurwerk).

Arnhem: Oranjefees. een programma met voor elk wat wils in de binnenstad, onder meer Korenmarkt, Kerkplein en Sonsbeekpark.

Bergen op Zoom: culinaire Bosschstraat (proeverijen), vlaggenparade Grote Markt, vrijmarkt (8-17 uur), muziekprogramma op binnenplaats Markiezenhof 11-17 uur), Lievevrouwenstraat (13-16 uur).

Breda begint om 9.40 uur met de Buitengewone Vlaggenparade op het Kasteel. Kindervrijmarkt in het Valkenbergpark vanaf 11.00 uur. Hobbymarkt en modelbouw op Kasteelplein. Muziekprogramma op meerdere locaties.

Delft: romelmarkt (geen vrijmarkt). Rond Oude Kerk en op Doelenplein (kindermarkt). Markt (muziekprogramma met korpsen en drumbands, 9-21 uur).  Podia in de binnenstad met disco en dj’s. Paardenmarkt. (Koninginnekermis).

Den Bosch: Stationsweg (rommelmarkt). Buitenpodia met muziek, dans, cabaret, straattheater, kunst, acts en rommelmarkt. Vonk en Vlamterrein (Trix in the Mix , 13-01 uur).

Den Haag: 6e Haagse Koninginnedag op en om de grachten, met activiteiten en rondvaarten.  Vrijmarktjes in de hele stad. 45e Nationale Geraniummarkt op Lange Voorhout (8.30-17 uur).

Deventer: Keizerstraat, Brink en Zandpoort (kindervrijmarkt, 8-15 uur). Bergkerk (Oranjeconcert, (vanaf 17 uur). Brink (Oranjeparty, vanaf 20 uur).

Dordrecht: centrum (vrijmarkt), Kloostertuin (Koninginnemarkt), Spuiboulevard (Dancetour, 13-21 uur). ’t Hof (muziekoptredens, 11-18 uur). Drierivierenpunt (vuurwerk, vanaf 22.30 uur).

Ede: centrum (Oranje-vrijmarkt, 7.30-16 uur). Buurtpark Maandereng (vrijmarkt, optredens en attracties).

Eindhoven, Oranje de Gekste: Oranjemarkt Mathildelaan naast Philips Stadion (9-17 uur). Stationsplein (Extreme Queen’s Day, vanaf 13 uur). Stadhuisplein (Majestic Dance Event). Kennedyplein (Zodiac Commune Queensday). Catharinaplein (Royal Block Part). Stratumsedijk (Gay Queensday). Strip-S (feesten, zoals Zieke Zuiden). Kanaalstraat.

Enschede: geen vrijmarkt, maar themapleinen: Oranjeplein, sportplein (Stationsplein), kinderplein (Zuidmolenplein) en muziekplein (Oude Markt). Het Van Heekplein wordt het Dance Plaza. In de hele binnenstad staan kraampjes waar particulieren hun spullen aanbieden.

Gouda: Markt (optredens en activiteiten, 9-16 uur).

Groningen: Grote Markt (feest voor het hele gezin). Vismarkt (ienerdomein). Emmasingel en Praedeniussingel (Oranje vrijmarkt).

Haarlem: centrum (vrijmarkt). Nieuwe Kerksplein, Klokhuisplein, Botermarkt en Nieuwe Groenmarkt (bands, 13-23 uur). Dit jaar geen paardenkeuring aan de Dreef.

Heusden (NB): vrijmarkt. Botermarkt (Koninginnemarkt, 13-16.30 uur). Versierde fietsenoptocht (vanaf 10 uur).

Hilvarenbeek (NB): 31e Torenloop (vanaf 10.30 uur).

Hilversum: centrum (vrijmarkt en 7 podia). Dudokpark (kinderattracties). Hoge Naarderweg en ’s-Gravenlandseweg (straattheater en oude ambachten).

Leeuwarden: centrum (vrijmarkt). Prinsentuin (kindervrijmarkt). Arendstuin (Muziekplein festival in Arendstuin). Oldehoofsekerkhof (Queensday Outdoor). Groeneweg (kermis). Prinsentuin (afsluitend Koninginnedagconcert).

Leiden: centrum (kinderrommelmarkt). Beestenmarkt (kinderkermis, 9-17 uur). In de hele stad Oranjefeesten voor jong en oud (9-17 uur).  Garenmarkt (City Moves Q-day Special met onder andere Armin van Buuren, 13-22 uur).

Maastricht: geen ‘Maastricht Viert’ in Stadspark, wel een vrijmarkt in het park en activiteiten op Vrijthof.

Middelburg: Markt (kinderspelen en artiesten, vanaf 9.30 uur).

Nijmegen Goffertweide (vrijmarkt en kinderactiviteiten op Goffertweide, 9-16 uur). Molenstraat (Queensday, 14-23 uur). Hunnerpark (Oranjepop).

Rhenen (Ut): Koninklijke familie op bezoek (en naar Veenendaal).

Rotterdam: binnenstad (vrijmarkten en muziekpodia). Schouwburgplein, Eendrachtsplein en Witte de Withstraat (kindervrijmarkten). Leuvehaven naast Maritiem Museum op Plein 1940 (Koninginnedag Festival). Parklaan Lloyd Multi Plein Schiehaven (Koninginnekermis).

Tegelen: Kerkstraat (kindervrijmarkt. Oanje Parade, vanaf 14 uur).

Tilburg: Leypark (kindervrijmarkt, 11.30-17 uur en 4e Tilburg Heej Talent). Piusplein (dance en dj’s, 13-22 uur). Korvelseweg (Korvelrock, 10-17 uur). Stadhuisstraat (Jong Tilburg Zingt (jeugdvariant van Tilburg Zingt op Koninginnenacht; 14-17 uur). 15e Oranjerally voor auto’s, vrachtwagens en motoren van meer dan 25 jaar oud (start 11.30 uur bij ’t Hegse Stalleke in Weelde, aankomst 14 uur in Leijpark).

Utrecht: centrum (vrijmarkt vanaf Koninginnenacht 18 uur). Stadspark Lepelenburg (kindervrijmarkt, 9-17 uur). Twijnstraat (kindervrijmarkt, 9-17 uur). Feesten op Begijnehof,  Janskerkhof, Lucasbolwerk, Ledig Erf, Mariaplaats, Neude, Rozenstraaat, Stadhuisplein, Van Asch van Wijcksplein en Vredenburg. Vuurwerk op Tolsteegplantsoen.

Veenendaal: Koninklijke familie op bezoek (en in Rhenen).

Venlo: Markt (vanaf 20 uur 20e Taptoe De Joeksjagers). Lambertusplein (Kinderfantasiemarkt, 7-13 uur). Blerick (Koninginnemarkt, 10-17 uur).  Nolenspark (Oranje Circus). Versierde fietsenoptocht naar Nolenspark.

Zaandam: Dam (Koninginnedagfeest). Zaaneiland (vrijmarkt). Poelenburg (Poelenburgdag is sinds 1972 een begrip in de wijk, met markt, minikermis en grote vrijmarkt).

Zutphen: centrum (kleedjesmarkt, geen vrijmarkt en andere activiteiten). Groenmarkt (kermis). Spiegeltent (Koninginnefestival). Waterspektakel op de Berkel.

Zwolle: Rodetorenplein (Queendance en afsluitend vuurwerk).

Lees ook:Kindervrijmarkten en feesten uitjes op Koninginnedag 2011
Lees ook:Kindervrijmarkten en uitjes op Koninginnedag 2010
Lees ook:Koningsnacht 2015 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Koninginnenacht 2012 – gratis feesten
Lees ook:Koninginnedag gratis feesten

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Koninginnedag 2012 – feesten en kindervrijmarkten

 1. Dark

  Ik vraag mij af of de oude ambachten bij Hilversum er nog wel zijn, ik kan er nergens iets over terug vinden en vorig jaar stonden zij er ook niet.
  @hilversum.nl staat ook niets over oude ambachten, maar wel vrijmarkt en podia.

    /   Reply  / 
 2. KoninginnedagAmsterdam.nl

  Voor Koninginnedag in Amsterdam de volgende aanvullingen:
  - Kaarten voor het Q-day festival zijn ook uitverkocht.
  - Bij de meeste evenementen (let op, ook bij Slam!FM) is er een beperkt aantal plaatsen. Is het terrein vol, dan kan je er niet meer terecht. Zorg daarom ook dat je van tevoren weet waar je naar toe gaat en dat je er op tijd bent!
  - Voor de meeste evenementen geldt: geen kaarten, geen toegang. Bij de meeste betaalde evenementen is er ook geen deurverkoop. Plan je Koninginnedag daarom van tevoren!

  Meer informatie uiteraard op KoninginnedagAmsterdam.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>