Sinterklaas uitzwaaien

Sinterklaas vertrekt meteen na zijn verjaardag (zondag 5 december) terug naar Spanje (2012: klik hier). Vroeger was het gebruikelijk om de Goedheiligman officieel uit te zwaaien, wanneer hij met zijn Pieten vertrok. Vorig jaar werd die verloren gewaande traditie opgepikt door Haarlem en Scheveningen. Maandag 6 december vertrekt Sint vanuit de haven waar hij dit jaar Nederland officieel betrad: in Harderwijk. Rond 17.50 uur begint een lampionnenoptocht bij Hotel Baars in de Smeepoortstraat door de binnenstad naar de haven.

 

Zodra de kindervriend vertrokken is, kan de kerstversiering uit de kast. Winkels als de Bijenkorf weten in één nacht tijd hun filialen om te toveren in een waar kerstsprookje. Net als vorig jaar vertrekt de Sint ook nu weer officieel vanuit Scheveningen. Hij kan worden uitgezwaaid aan de Adriaan Maaskplein, het einde van de boulevard (vertrektijd is nergens te vinden). Het Brabantse Geertruidenberg organiseert ook een lampionnenoptocht. Om 18.30 uur halen de kinderen Sint op uit zijn hotelletje en begeleiden hem door de oude straatjes van het vestingstadje naar de haven. Ook in het Zeeuwse Bruinisse (op Schouwen-Duiveland) wordt Sinterklaas met zijn Pieten om 18.00 uur uitgeleid met een lampionnenoptocht. In stadsdeel Amsterdam-Noord vertrekt Sint met zijn Pieten een dagje later: op dinsdag 7 december om 18.00 uur, vanaf de aanlegsteiger van de brandweer aan de TT Vasumweg (tegenover de brandweerkazerne op het NDSM terrein in Tuindorp-Oostzaan). Wellicht zijn er meer officiële uitzwaaimomenten: suggesties zijn welkom bij ‘plaats reactie’.

Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas op zaterdag 6 december
Lees ook:Uitzwaaien Sint en Piet tijdens Uittocht Sinterklaas 2012
Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas 2011
Lees ook:Uittocht Sint: Sinterklaas uitzwaaien als hij naar Spanje teruggaat
Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas als hij terug naar Spanje gaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>