Regels koopzondagen verscherpt

Er komen strengere regels voor koopzondagen. Na de Tweede Kamer stemde vandaag de Eerste Kamer in met een beperking van het aantal koopzondagen in Nederland. Iedere gemeente behoudt twaalf koopzondagen per jaar. In toeristische gebieden mogen winkels vaker dan twaalf zondagen per jaar open, maar gemeenten moeten kunnen motiveren waarom een gebied toeristisch is. Het voorstel was van het vorige kabinet. De wijziging werd met 36 leden tegen 33 stemmen aangenomen.

 

Onder de tegenstemmers was ook de PvdA die in de vorige kabinet zat en toen vóór was. Het CDA, de ChristenUnie, SGP en CU stemden voor. De christelijke partijen vinden de zondagsrust belangrijk, de SP vindt dat kleine ondernemers recht hebben op een vrije zondag. Het nieuwe kabinet wil ook de Winkeltijdenwet aanscherpen, maar minister Verhagen van Economische Zaken zei dat de nieuwe wet er niet op is gericht om de bemoeienis van het Rijk te vergroten of het aantal koopzondagen te beperken. Gemeenten mogen zelf bepalen meer koopzondagen toe te laten op grond van toerisme, aldus Verhagen: ‘Het Rijk treedt hier niet in.’

Lees ook:VVD tegen btw-verhoging op cultuur
Lees ook:Algeheel rookverbod komt terug
Lees ook:Wet op de zondagsrust op de helling
Lees ook:Lokale ondernemers positiever
Lees ook:Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>