Perseïden meteorenzwerm deze week goed te zien

Ieder jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien: dan kruist de aarde het spoor van de komeet Swift-Tuttle (2015: klik hier). In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus is het hoogtepunt van de  perseïden meteorenregen: brokstukjes van de komeet schieten de dampkring in, verbranden en laten een lichtspoor (‘staart’) achter: dat verklaart de bijnaam ‘vallende ster’. De lichtstraal is de lucht eromheen, dat heet wordt en gaat gloeien. Update 12/8: na regen klaart het vanavond op, al is er kans op een mistbank.  

 

Bij een wolkenloze hemel  zijn  er vanaf 22.30 uur met een beetje geluk zo’n honderd vallende sterren per uur te zien. Sterrenbeeld Perseus staat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel; alle vallende sterren in augustus lijken uit dit sterrenbeeld te komen, vandaar de naam ‘perseïden’.  Dit jaar zorgt een zeer lage maan voor ideale omstandigheden. Dinsdag is nieuwe maan: de maan is donderdag op vrijdag voor slechts 5% te zien en zal dus weinig licht geven. De laatste keer dat het perfect was, was in 2007, maar toen waren regen en bewolking spelbrekers.

Lees ook:Perseïden Meteorenzwerm in aantocht
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Komende nachten veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>