Betaald voetbal Nederland in gevaar

Het betaald voetbal loopt gevaar. Als er niets gebeurt, dreigt een kaalslag in het profvoetbal en dreigt de voetbalfan zijn favoriete club niet meer te kunnen zien spelen. Clubs lijden verliezen: spelers kosten kapitalen en sponsorgelden lopen terug. De voetbalbond KNVB heeft dertien clubs onder verscherpt toezicht geplaatst, waaronder vijf clubs uit de eredivisie. Vandaag maakte de bond voor het eerst bekend hoe profclubs er financieel voorstaan. Doel van die openheid is om supporters en sponsors te laten weten dat hun club zich voorlopig geen buitensporigheden kan permitteren. De KNVB hoopt dat dit preventief werkt.

 

Dit voorjaar zijn de profclubs doorgelicht hoe ze er financieel bijstaan. De voetbalbond werkt met een licentiesysteem met drie categorieën, met als doel om de competitie zo eerlijk mogelijk te laten verloopt. Licentie-eisen hebben betrekking op de financiën, maar ook op zaken als veiligheid en accommodatie. De financiële situatie van een club wordt beoordeeld door middel van een puntensysteem. Hoe meer punten, hoe beter een club scoort.

Categorie 1 is de gevarenzone (de rode kaart): deze clubs krijgen een plan van aanpak opgelegd en moeten binnen drie jaar hun financiën op orde hebben, anders dreigen ze hun licentie betaald voetbal te verliezen. Veelal zal dat saneren inhouden; hoe: dat bepaalt de club zelf. Ze doen een voorstel voor een plan van aanpak, dat de licentiecommissie moet keuren. In de eredivisie gaat het om: Feyenoord, NEC, Roda JC, Willem II en Excelsior. In de 1e divisie gaat het om acht clubs.

Categorie 2 is de gevarenzone geel: volgens de KNVB is de financiële situatie niet nijpend, maar ook niet gezond. In de eredivisie gaat het om: Ajax, PSV, FC Twente, AZ, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Groningen, Heracles Almelo, NAC Breda, FC Utrecht, Vitesse en VVV Venlo. Daarnaast gaat het om zeven clubs in de 1e divisie.

In categorie 3 hebben clubs hun zaken keurig op orde: in de eredivisie is dat alleen SC Heerenveen, in de 1e divisie zijn er drie clubs financieel gezond, aldus de KNVB.

Lees ook:AZ en Willem II stopen met eredivisie vrouwenvoetbal
Lees ook:KNVB degradeert FC Twente naar Jupiler League
Lees ook:Nieuw: De Bosatlas van het Nederlandse voetbal
Lees ook:Twaalf aanvoerders eredivisie: ‘Verbiedt kunstgras’
Lees ook:Fans Feyenoord vieren massaal feest in De Kuip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>