Bavaria-jurkje wordt museumstuk

@Erik Feenstra

De Dutch Dress, beter bekend als het Bavaria-jurkje, wordt museumstuk. Het Amsterdams Historisch Museum (AHM)heeft de oranje jurk in haar collectie opgenomen. Het jurkje werd wereldberoemd, toen een groep dames tijdens de WK voetbal wedstrijd Nederland-Denemarken hun Deense spullen uittrokken en in oranje jurkjes op de tribune stonden te dansen. Ze werden opgepakt, omdat ze zich bezondigd hadden aan ‘ongeoorloofde reclame-uitingen’: Bavaria was niet het ‘huismerk’ van de FIFA.

 

Overigens gingen onze meiden al snel weer vrijuit, omdat de bierbrouwer en de voetbalbond tot een schikking kwamen. Een mooi voorbeeld van een win-win situatie: Bavaria had een hoop gratis reclame en de FIFA streek kennelijk nóg maar eens een bak extra centen op. Het jurkje werd bedacht door de Amsterdamse Hannah de Groot en Marloes Nabben en ontworpen door het hoofdstedelijke modebedrijf Supertrash. Het museum vindt het jurkje ‘getuigen van originaliteit, brutaliteit, ondernemerschap, creativiteit en humor: eigenschappen die zowel bij Amsterdam als bij ons museum horen’, aldus een woordvoerder. Het kledingstuk gaat het magazijn in, maar duikt wellicht op als over twee jaar het EK voetbal plaatsvindt.

Lees ook:Dure voetstappen in pindakaaskunstwerk
Lees ook:Voetbalbond KNVB bestaat 125 jaar
Lees ook:Wereldbeker te zien in Nederland en België
Lees ook:WK Voetbal op groot scherm bij Pathé
Lees ook:Weinig kans op WK Voetbal 2018 in Benelux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>