Hittegolf op komst

Na een lange koude winter en een tegenvallende lente wordt het eindelijk zomers warm (juni 2013: klik hier). De komende week krijgt Nederland te maken met een hittegolf. Het KNMI verwacht dit weekend rustig zomerweer met weinig wind. Door een warme zuidenwind stijgt het kwik naar tropische temperaturen: zondag 27 juni kan het dertig graden worden. Volgende week schommelt het kwik tussen  24 en 28 graden (ideaal strandweer), aan het eind van de week wordt het opnieuw 30 graden.

 

Het KNMI verwacht een uitzonderlijk warme zomer: door de opwarming van de aarde warmer dan normaal. Kans op regen of onweer is er voorlig amper. Daarnaast zorgt droogte voor hogere temperaturen: de grond is zo droog, dat er amper nog verdamping optreedt. De warme dagen kunnen leiden tot een hittegolf: wanneer het in De Bilt (waar het KNMI staat) op vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden worden, waarvan drie minimaal 30 graden. Deze week waarschuwde de KWF Kankerbestrijding voor de kracht van de zon, die een waarde van zeven had bereikt, in Nederland de op een na hoogste waarde. Bij deze zonkracht kun je binnen een kwartier al verbranden. De zonkracht is een maat voor hoeveel UV-straling er in het zonlicht zit. Negentig procent van de gevallen van huidkanker hebben met die straling te maken. Devies: smeren en niet zuinig zijn met de factor van de zonnebrandcrème.

Lees ook:Dit weekend kans op hittegolf
Lees ook:Hittegolf op komst
Lees ook:Wat is zonkracht eigenlijk?
Lees ook:Deze week mogelijk hittegolf in zuiden van Nederland
Lees ook:Meer hitte komende jaren al merkbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>