Koudste winter sinds 1996 – meeste sneeuw sinds 1979

Het heeft sinds 1979 niet meer zo veel gesneeuwd als deze winter. Deze winter telde over het hele land gemiddeld 41 dagen met een sneeuwdek, meldt het KNMI. In 1979 waren dat er 60. De winter was de koudste sinds 1996 (februari 2012: klik hier). In de Bilt was het gemiddeld 1,1 graden; normaal is dat 3,3. De Bilt telde 55 vorstdagen: dagen met een minimumtemperatuur onder de 0 graden. Normaal telt een winter 38 van die dagen. Er waren  20 ijsdagen, met maximumtemperatuur onder het vriespunt (normaal acht).

 

Vroeger kwam een koude winter eens in de zes jaar voor, maar door de opwarming van de aarde is de kans daarop afgenomen. Stevige koudegolven waren er deze winter niet: op slechts vier dagen was er sprake van strenge vorst (onder de -10 graden). Het ijs kon op open water dan ook niet genoeg aanvriezen om zelfs maar na te denken over een Elfstedentocht. Ook sneeuwval deed de ijsvloer geen goed. Sneeuwpret was er in overvloed: op 18 en 19 december viel de eerste sneeuw in het Noorden en Noord-Holland. In januari viel een dik pak en tot half februari hadden grote delen van het land regelmatig met sneeuwval te maken. Tijdens de kerstdagen was de sneeuw her en der gesmolten, maar niet in De Bilt. Daarom gaat kerstmis 2009 de boeken in als een witte kerst: daarvoor moet in De Bilt een gesloten sneeuwdek liggen, en die lag er voor het eerst sinds 1981.

Lees ook:Poolwinter van 1963
Lees ook:De Elfstedentocht van 1963
Lees ook:Koudste Pasen sinds 1964, kouder dan afgelopen Kerst
Lees ook:Sneeuw verlamt Nederland
Lees ook:Kerstmis 2012 wordt groen en nat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>