Kerstbomen versnipperen is in – verbranden is out

Vroeger gingen op oudejaarsnacht overal afgedankte kerstbomen op straat in de hens. Om dat tegen te gaan, werd het gebruikelijk om afgetuigde bomen tegen lootjes of kleingeld in te leveren (2013: klik hier). Die belandden op een grote brandstapel; onder toeziend oog van de brandweer  gingen alle afgedankte bomen in één keer in vlammen op. Kerstboomverbrandingen zagen er altijd spectaculair uit, maar het is natuurlijk slecht voor het milieu. Gemeenten zamelen dan ook steeds meer afgedankte bomen in om ze te laten versnipperen en te verwerken tot bodemverbeteraars. Daarnaast zijn er gemeenten met inzamelpunten voor niet afgegaan vuurwerk.

De échte verbrandingen zijn er nog wel, maar lastig op internet te vinden. Waarschijnlijk zijn ze met wat speurwerk op gemeentesites en in plaatselijke krantjes op te speuren. De  week van 3 tot en met 9 januari zijn iedere dag wel ergens verbrandingen, zoals woensdag in Alblasserdam, Amersfoort en Zutphen en zaterdag in Hoorn. De traditie stamt uit de prehistorie, toen Nieuwjaarsvuren het nieuwe jaar inluidden. Germanen ontstaken ‘joelvuren’ om kwade geesten te verdrijven. Dat ging gepaard met veel herrie, de voorloper van vuurwerk op nieuwjaarsnacht.

Lees ook:Afgedankte bomen voor kerstboomverbranding
Lees ook:Kerstboomverbrandingen in januari
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2014
Lees ook:Kerstboomverbrandingen 2012
Lees ook:Storm spelbreker kerstboomverbrandingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>