Storm van kritiek op wanbeleid ProRail

Het is al dagen een chaos op het spoor: mensen klagen steen en been. ProRail liet dinsdag opnieuw de treinen volgens een zeer beperkte dienstregeling rijden: twee stoptreinen per uur. ProRail laat woensdag 80 procent van de treinen weer rijden en heeft aangekondigd de problemen ‘uitgebreid te evalueren’ zodra de sneeuw is ontdooid. Een meerderheid van de Tweede Kamer is not amused en wil ProRail aanpakken: de overheid pompt miljoenen in het bedrijven, maar de problemen blijven. Niet alleen reizigers en politici zijn het zat: ook werkgevers, Rover en Locov hebben stevige kritiek op het wanbeleid bij NS en ProRail. Minister Eurlings van Verkeer eist opherldering van beide bedrijven.  

 De SP wil een onderzoek naar de effecten van de privatisering van ProRail: het bedrijf onderhoud teveel uit om kosten te besparen, aldus de SP. De VVD wil de ProRail dwingen om te gaan investeren. Volgens de PvdA maakt ProRail het subsidiepotje voor onderhoud nooit op. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is verbijsterd dat de sneeuw het treinverkeer zo’n beetje helemaal platlegt. Ook Rover vindt dat ProRail het ‘te bont maakt: dit kan zo niet doorgaan.’ Het regent klachten bij de reizigersorganisatie: Rover heeft een brandbrief over ‘falend spoorvervoer’ aan de minister van Verkeer, Camiel Eurlings gestuurd: ‘Het mag niet gebeuren dat een sneeuwbui het vervoer ontwricht alsof er een ramp is gebeurd.’

Rover meent dat de problemen zijn ontstaan als gevolg van bezuinigingen, waardoor sneeuwschuivers en regionale ploegen sneeuwruimers moesten verdwijnen. Ook worden de wissels niet goed verwarmd. Rover roept de vervoersbedrijven op om ProRail financieel verantwoordelijk ter stellen. Ook het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) heeft een boze brief gestuurd naar de minister. De bewindsman eist op zijn beurt in een brief aan NS en ProRail tekst en uitleg waarom het treinverkeer nu al dagen is ontregeld. Een lichtpuntje – of doekje voor het bloeden – voor de reizigers: de NS liet weten dat abonnementhouders volgende week dinsdag iemand anders gratis mogen meenemen met de trein en volgende week woensdag mag iedereen reizen met 40 procent korting.

Lees ook:Opnieuw chaos op spoor rond Utrecht
Lees ook:Dooi zet door – treinverkeer op orde
Lees ook:Sneeuw en ijzel op kerstavond
Lees ook:Weerzin busstakingen groeit: Rover naar rechter
Lees ook:Problemen op de weg en het spoor door sneeuw en gladheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>