Sneeuw verlamt Nederland

Afgelopen nacht is in het hele land een flink pak sneeuw gevallen (februari 2012: klik hier). Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven. De ANWB waarschuwt voor gladheid en slecht zicht en raadt de mensen aan niet de weg op te gaan. Er rijden momenteel geen bussen en ProRail raadt af met de trein te reizen. Al meldt de reisplanner amper storingen: er zijn vertragingen en uitval van treinen. Ook luchthaven Schiphol kampt met vertragingen. De situatie in Groningen en Drenthe verslechtert snel door aanhoudende sneeuw en harde wind. De voetbalbond KNVB heeft alle amateur -en eredivisie voetbalwedstrijden afgelast. De schaatsbond KNSB liet gisteren weten dat het levensgevaarlijk is om in de vrije natuur op natuurijs te schaatsen. Door de sneeuw is de ijssituatie sterk verslechterd en is het ijs op veel plekken verraderlijk dun.

Het KNMI verwacht vandaag in het hele land 5 tot 10 centimeter extra sneeuw; het blijft vriezen. Vooral in Noord-Holland wordt een pak sneeuw verwacht. Door de harde wind kunnen sneeuwjachten ontstaan. Meteo Consult schat de kans op een witte kerst momenteel op 80 procent. De hele week vriest het iedere nacht licht, overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, maar aan de kust een paar graden hoger. Zeker landinwaarts kan het sneeuwdek dan aardig intact blijven tot kerstmis. De laatste keer dat er officieel sprake was van een witte kerst, was in 1981. Toen lag hier en daar 10 tot 20 centimeter sneeuw, in De Bilt een gesloten sneeuwdek van meer dan 1 centimeter: het criterium voor een witte kerst. In 2000 viel in het oosten en noorden sneeuw en in 2005 viel op tweede kerstdag in een deel van het land nogal wat sneeuw.

Lees ook:Zondag code geel: kans op sneeuw
Lees ook:Tweede witte kerst op rij
Lees ook:KNMI: code geel, zaterdag mogelijk glad
Lees ook:Chaos door sneeuw valt mee
Lees ook:Kerstmis 2012 wordt groen en nat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>