Veel speeltuinen zijn onveilig

Veel speeltuinen in Nederland zijn onveilig. Uit inspecties is gebleken, dat er bij 48% van de speeltuinverenigingen iets mankeert aan de speeltoestellen. Ze zijn bijvoorbeeld te glad of te scherp. Kinderen kunnen zich eraan verwonden, vallen, bekneld raken en stikken. Bij de scholen is het beeld amper beter: daar was bij 36% van de toestellen wel wat mis. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) liet in 2007 onderzoek uitvoeren door de Stichting Consument en Veiligheid. Daarbij kwam boven tafel dat de meeste ongevallen op speeltoestellen op school en in speeltuinen voorkomen. In 2007 en 2008 zijn daarom inspecties uitgevoerd van speeltoestellen bij 364 scholen(met gemiddeld vijf toestellen) en 122 speeltuinverenigingen (met tien tot twintig toestellen).

Uit onderzoek onder ongevalslachtoffers blijkt dat bij bijna een kwart van de ongelukken met speeltoestellen een te harde, gladde of versleten ondergrond een rol speelde. In 20% van de gevallen was het toestel zelf te glad, scherp, ruw of stroef. De VWA voert hercontroles uit en bespreekt de resultaten met de betrokken partijen. Beheerders zijn verplicht de speeltoestellen te onderhouden. Bij speeltuinverenigingen moet het bijhouden van het beheer beter. Scholen moeten meer aandacht schenken aan de ondergrond van de speeltoestellen. Beheerders moeten snel iets aan de veiligheid gaan doen, maar ook ouders kunnen ongelukken voorkomen, als ze hun kinderen beter uitleggen hoe ze met de toestellen moeten omgaan.

Lees ook:Inspectie dreigt kinderfeestje Ajax-AZ te verstoren
Lees ook:IJzel zorgt voor code oranje
Lees ook:Een op drie zwembaden niet veilig
Lees ook:ANWB waarschuwt voor gladde ochtendspits
Lees ook:ProRail trekt aan noodrem goederentreinvervoer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>